• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Válság Egerben is: az új főigazgató rendet tenne

Lapszemle Forrás: heol.hu

Évente 700 millió és egymilliárd forint közé tehető összeg hiányzik a költségvetésükből - nyilatkozta a heol.hu portálnak.

A válságkezelés terén már több kórházban is módja volt vezetőként gyakorlatot szerezni, s az egri Markhot Ferenc Oktatókórház élén reá váró feladatokkal is bátran néz szembe a napokban megbízott új igazgató, dr. Tóth Ildikó - írja a heol.hu.

Amikor a bemutatkozásakor a céljairól beszélt, azt mondta: „A kicsinek tűnő problémák megoldásakor sokszor az derül ki, hogy egy nagy rendszer működésének a gondjaként jelentkeznek, amelyek megoldása sok esetben jobbítja a betegellátás minőségét." Mit jelent ez a valóságban?

– Nem csupán az egri kórházban vannak gondok, hiszen az egész magyar egészségügy válságba került. De továbbmegyek..., az egész nyugat-európai és az amerikai egészségügy is válságba került. A '90-es években technológiai forradalom ment végbe ezen ágazatban, s ennek a finanszírozása más országokban is, nálunk is komoly akadályokba ütközött. Éppen ezért Nyugat-Európában az egészségügyi rendszer gyökeres átalakításába kezdtek, s van, ahol már be is fejezték. Olyan mértékben lecsökkentették a fekvőbeteg-ellátó rendszert, hogy finanszírozható legyen, ami Magyarország esetében a jelenlegi ágyszám harmadát jelentené. Viszont ott már tényleg csak azok kerülnek a fekvőbeteg-ellátásba, akiket kizárólag ott lehet kezelni. Szociális indokok miatt nem vesznek fel senkit, azaz akit csak lehet, járóbetegként vizsgálják ki.

Mi a helyzet Egerben? Említette, hogy nem feltétlenül a kórház beszállítói tartozása a legnagyobb probléma. Mégis: mindez mekkora terhet jelent ma az intézménynek?

- Jelen pillanatban kilencszázmillió forint körüli lejárt szállítói tartozása a kórháznak... Nagy gond viszont, hogy 700 millió és egymilliárd forint közé tehető az az összeg, ami évente hiányzik a kórház költségvetéséből. Vagyis hiába nullázzuk le egy-egy év végén az adósságot, az újratermelődik. Most még nem tudom megmondani, hogy ezt az óriási nagyságú hiányt miként lehet kezelni. Nagyon sok elemzést kell még végeznünk, hogy meglássuk, mit szeretnénk másképp csinálni az új menedzsmenttel a gazdálkodás rendbetétele érdekében.

A teljes interjú heol.hu portálon olvasható.

Legolvasottabb cikkeink