• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Változik az orvosi bértábla

Lapszemle Forrás: Napi Gazdaság - Magyar Nemzet - Világgazdaság

Új, emelt összegű bértáblán alapulhat az egészségügyi béremelés folytatása.

Új, emelt összegű bértáblán alapulhat az egészségügyi béremelés folytatása − derül ki a pénteken benyújtott javaslatból. Az egyes dolgozókat érintő tavalyi "gesztusértékű" béremelés után az indoklás szerint az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók részére is új bértáblát határoznak meg. Az orvosok visszamenőleges havi bér-, illetve illetménynövekedése 10 és 40 ezer, a szakdolgozóké 5 és 41,4 ezer forint között alakulhat. Az orvosok havi fizetése havi 205,3 és 395,1 ezer, a szakdolgozóké pedig 103 ezer forinttól 330,7 forintig emelkedhet.

A javaslat újraszabályozza az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai megállapításának módját is, a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj a jövedelem naptári napi átlagának 70 százaléka lehet. A táppénz meghatározásának alapja pedig a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért jövedelem lesz.

A törvényjavaslat rendezi a kórházban gyógyuló gyerekeik mellett maradó szülők munkahelyi státusát, szabályozza a szűrések nyilvántartását. A korábbinál erősebb kontrollt biztostó implantá-tumregiszter jön létre, illetve egy új, a közegészségügyre fenyegetést jelentő pszichoaktív anyag, a 4 metilamfetamin (4MA) -t kizárólag tudományos célra alkalmazható pszichotróp anyagok "A" jegyzékére teszi.

Több tízezerrel nőhet az orvosbér, de
A bérrendezés idei ütemének azonban a szakma nem örül felhőtlenül, mivel az egészségügyi bérek harmadát jelentő ügyeleti díjak ezután is csak az emelés nélküli bérekre fizethetők - emeli ki a csomagból az mno hu. Az, hogy a túlmunka, az ügyeleti és egyéb pótlékok számítása nem az emelt, hanem a korábbi bérből számított órabér alapján történik, sok orvos – például a fiatal, jelentős túlmunkát vállaló generáció – esetében havonta akár több tízezer forintos kiesést is jelenthet.

Ezt a Magyar Orvosi Kamara elnöke is megerősítette, aki a lapnak úgy fogalmazott: egy havonta 80 órát ügyelő szakorvosnál ez 52 ezer forint kiesést jelent, vagyis évente több mint 600 ezer forintot. Éger István elmondta, a tárca az érdekképviseletekkel való tárgyalások során két lehetőséget vázolt. Az egyik szerint az orvosok a törvényjavaslatban szereplő mértékben részesülnek a béremelésben, ám nem oldják fel a mozgó bérek befagyasztását. A másik variáció az volt, hogy utóbbit feloldják, viszont ekkor a dolgozók csak töredékét kapják a fenti összegnek. – Mi a kettőt együtt szerettük volna, ami sajnos idén sem valósult meg – tette hozzá.

A testület elnöke kiemelte, bár év elején kedvező fordulatról lehetett hallani, a migráció még mindig nem csökkent az orvostársadalomban, s szerinte a bérek hosszú távú rendezése fokozhatja az elvándorlást. Utóbbi kapcsán Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke a Népszabadságnak azt mondta, ez egy-egy osztály biztonságos működtetését is veszélyeztetheti.

Kevesebből kevesebben
A legnagyobb, havi bruttó 75 820 forintos béremelésnek a klinikai gyógyszerészek örülhetnek. A szakdolgozók közül a diplomások bruttó 35-41 ezer, a középfokú végzettségűek bruttó tízezer forinttal többet vihetnek haza. A műszaki-gazdasági területen dolgozók – adminisztrátorok, karbantartók, informatikusok, munkaügyisek stb. – viszont idén is kimaradnak a fizetésemelésből, holott az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE) szerint legalább 10 százalékkal meg kellene emelni a fizetésüket ahhoz, hogy ne fokozódjon a szakemberhiány ezen a területen is az egészségügyi intézményekben - emelte ki a Világgazdaság. Mint az EGVE elnöke fogalmazott: hamarosan már az ellátandó feladatok teljesítéséhez mini-málisan szükséges számú gazdasági-műszaki szakember sem lesz a kórházakban.