• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vége a kórház-privatizációnak

Lapszemle Forrás: Heti Válasz Online

Az utolsó három magáncég által működtetett intézmény is állami kézbe került.

Augusztus elsejétől visszakerült az államhoz a gyöngyösi, a nagyatádi és az ózdi kórház. Így véget ér az a furcsa privatizációs modell, amelynek során köztulajdonú, tb-finanszírozású intézmények működtetési jogát magáncégek nyerték el– írja a Heti Válasz.

Legtöbb helyen ingyen jutottak hozzá 15-20 évre a milliárdos költségvetésű intézmények működtetési jogához azt remélve, hogy racionálisabb működéssel rentábilissá tudják tenni az intézményeket. Sokáig úgy tűnt a HospInvest Kft. lesz a legsikeresebb ezen a téren, amely az egri, a gyöngyösi, a hatvani és a kiskunhalasi kórházat működtette. A belőle kivált Medisyst Kft. pedig Celldömölk, Tapolca, Mezőtúr és Kőszeg napi irányítását vállalta. HospInvest azonban még az előző kormány idején csődbe ment, a Medisyst pedig kiszállt a kórházakból. (Tapolcán például 2010 tavaszán, még a kormányváltás előtt Székely Tamás egészségügyi miniszter egészségügyi válsághelyzetet hirdetett. Az önkormányzat éjfélkor „vette vissza" a kórházat, hogy senki se maradjon ellátatlan, és a közgyűlési elnök maga cserélte le a névtáblát.)

A gyöngyösi kórházat az önkormányzat a HospInvest csődje után ismét meghirdette, így került a nagyatádi ispotályt is működtető Medical Invest Kft-hez.

A kórházak tulajdonjoga 2012 májusában átkerült az önkormányzatoktól az államhoz, ám a magán és állami e furcsa hibridje azonban komoly hátrány volt az uniós pályázatoknál. Nem lényegtelen szempont, a mostani kormányzati ciklust ugyanis a működtetési költségek szűkössége és a fejlesztési források sosem látott bősége jellemzi.

A gyöngyösi kórház most egymilliárd forint értékű fejlesztési összeghez jut, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség lezárta a korábban megindított szabálytalansági eljárást a pályázattal kapcsolatban. Az államosítás egyben azt is jelenti, hogy a kórház megkaphatja az összeget.

Ózd is állami működtetésbe kerül át a hosszú nevű Almási Balogh Pál Kórház Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft-től. A projektcég a Medcenter Kft. kizárólagos tulajdonában van, az anyagi nehézségekkel küzdő társaság 2008-ban pályázaton nyerte el a működtetés jogát az azért szintén versengő HospInvest Kft. előtt.

A kórházak nincsenek könnyű helyzetben, mivel a tavaly nyári szerkezetátalakításnál a kis városi intézmények általában ágyakat veszítettek, és így tovább esett a bevételük. Ózdon például immár a költségvetésük 75 százalékát kénytelenek bérre fordítani egy olyan ágazatban, amelynek kiemelkedően magas az alapanyag- és eszközigénye.