• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Véget vetnek a gyógyszerpazarlásnak

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

Elsőként a szív- ér rendszeri, illetve krónikus tüdőbetegségben szenvedőket ellenőriznék.

A vérnyomásnak és a vér zsírszintjének a mérése, a dohányzás ellenőrzése. A tervek szerint jövőre e vizsgálatoknak is alávetnek egyes betegeket, hogy lássák, mennyire működnek együtt a saját terápiájukban - derül ki a Világgazdaság birtokába került, a gyógyszer-támogatási rendszer átalakítását célzó kormányelőterjesztésből. Az egyeztetés előtt lévő dokumentum szerint elsőként a szív- ér rendszeri, illetve krónikus tüdőbetegségben szenvedőket ellenőriznék. Akik nem veszik igénybe az ingyenes életmód-változtatási programokat, csökkentett tb-támogatást kapnak a gyógyszereikhez.

Nem véletlen a szigor: a lipidszintcsökkentő gyógyszereket például egy évvel a terápia kezdete után a betegeknek mindössze a 22 százaléka, a cukorbetegeknek a fele szedi. A szigor azonban nem ér itt véget, hiszen jövőre, a Széll Kálmán-terv szerint, 83 milliárd forintos megtakarítást kell elérni a gyógyszer-támogatási rendszerben. A 300 milliárd forintos gyógyszerkassza közel harmadolását elsősorban a gyógyszercégek különadójának 12-ről 20 százalékra emelésétől, az ötmillió forint éves orvoslátogatói díj megduplázásától és a támogatásvolumen-szerződések újrakötésétől várják. Ez utóbbiakban a tb és a cégek előre meghatározzák a támogatással forgalmazható gyógyszerek mennyiségét, az a fölötti fogyasztás a cégek kontójára megy.

Jelentős megtakarításra számít a kormányzat a generikus (lejárt szabadalmi védettségű) orvosságoknál bevezetett preferált referenciaár-sávtól. Ez azt jelenti, hogy a gyógyszerforgalmazók vakliciten kínálják készítményeiket, és a legolcsóbbtól legfeljebb 5 százalékkal drágább maradhat a tb-listán.

Gyorsítják az első generikus termékek tb-listára kerülését is, ezzel Európában az egyik legszigorúbb szabályozást vezetnék be. Az originális orvosságoknál 60 százalékkal olcsóbban kerülhetnek csak be a közfinanszírozásba, az utánuk jövőknek már ez az ár szab határt. A koleszterincsökkentőt szedőknek számítani kell arra, hogy míg korábban az azonos hatóanyagú készítményekhez, jövőre az összes e terápiára alkalmazható, különböző hatóanyagúhoz kapnak fix tb-támogatást. Ha ragaszkodnak régi szerükhöz, a cechet nekik kell állni.

Megtakarítást vár a tárca a nagyon drága (egy daganatos betegnél évente 4-5 millió forintos) biotechnológiai gyógyszerek szabadalmának jövő évtől kezdődő lejártától. Ezeket az élő sejtkultúrák felhasználásával előállított készítményeket másolni nem lehet, de hasonmásaikat (biosimilar) elő lehet állítani. A tervek szerint az eredeti készítménnyel kezelt betegek átállítása nem lenne kötelező, de az új betegeket már a hasonlóval kellene gyógyítani. Ha ennél 30 százalékkal drágábban forgalmazná termékét a cég, neki kellene fizetni a támogatás különbözetét - dobozonként 4700 forintot.