• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Végre mérséklődik az egészségügyi migráció

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Kezd érződni a fizetésemelés és az ösztöndíjprogram hatása.

Korai még trendfordulóról beszélni, de tény: érezhetően mérséklődött az egészségügyiek elvándorlása. Még mindig sokan mennek azonban külföldre az orvosok, ápolók közül - írja a magyaridok.hu.

Az egészségügyi dolgozók migrációja nem magyar, sőt nem is kelet-közép-európai jelenség, még az olyan gazdag országokat is sújtja, mint Nagy-Britannia, ahonnan a még magasabb jövedelemért az Egyesült Államokba, vagy Ausztráliába mennek dolgozni az orvosok, ápolók. Csakhogy míg a szigetországba az egészségügyi munkaerő is folyamatosan áramlik a szegényebb régiókból, addig hazánkból – és a térség országaiból – az utóbbi évtizedben nagyságrendekkel több orvos és ápoló távozott, mint amennyi érkezett.

Most először azonban Magyarországon megtörni látszik a korábbi trend, és immár elmondható, hogy az utóbbi egy, illetve két évben mérséklődött azoknak az egészségügyieknek a száma, akik másutt látják biztosítottnak a megélhetésüket. Orvosból, ápolóból és gyógyszerészből 2015-ben, illetve 2016-ban kevesebben kérték ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges úgynevezett jó hírnév igazolást, mint a megelőző esztendőben, csak a fogorvosoknál nem tört meg a lendület – derül ki az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) legfrissebb adataiból.

Eszerint 2016-ban 823 orvos, 631 szakdolgozó, 258 fogorvos és 54 gyógyszerész tervezett külföldi munkavállalást, azt azonban nem tudni, hogy közülük ténylegesen mennyien távoztak. A képet tovább árnyalja, hogy az orvosok közül csak 615 volt magyar állampolgár, de az is, hogy a legtöbben még mindig a fiatalok, illetve a 40 év alattiak közül távoznak.

Az előbbiek esetében érthető, hogy külföldön is szeretnének tapasztalatot szerezni, a már szakvizsgázott és valamelyest tapasztalt, de még terhelhető középgeneráció tagjainak elvándorlása azonban továbbra is megoldatlan problémája az egészségügynek. A szakdolgozóknál hasonló a helyzet, közülük is sajnálatos módon többségében a már komoly tapasztalattal rendelkező korosztályok tagjai vállalnak munkát külföldön.

Mindezekkel együtt, az adatok alapján talán ki lehet jelenteni, hogy a kormány erőfeszítései – a több évre szóló bérmegállapodás és az ösztöndíjprogramok – ha meg nem is állították, de legalább meg tudták törni azt a hosszú évek óta tartó tendenciát, ami az egészségügyi migrációt eddig jellemezte. Ez pedig érdemi előrelépés, különösen, ha azt nézzük, hogy 2005 óta csak az orvosok és az ápolók közül mintegy 17 ezren vállaltak munkát külföldön, és öt éve is még több mint kétezren, míg tavaly már „csak" 1400-an.