• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Vényválsággal indult az év a patikákban

Lapszemle 2020.01.20 Forrás: nepszava.hu
Vényválsággal indult az év a patikákban

A helyzetet súlyosbította, hogy a szaktárca megfeledkezett egy jogszabály módosításáról.

Akadozva indul a receptek nyugdíjazása a patikákban. A gyógyszer felírási igazolások kötelező alkalmazásának eltörlése a hónap eleje óta gyakran hozza megoldhatatlan helyzetekbe a gyógyszerészeket. Az orvosoknak már jó ideje elektronikusan, az úgynevezett E-térbe kell felírniuk a gyógyszereket, és erről csak úgynevezett felírási igazolást adni a betegeknek. Januártól ezt már csak azok kapják, akik ezt kérik, mert látni akarják, hogy mit kaptak, és azt mennyi ideig kell szedniük. Magát a gyógyszert elvben e -személyivel vagy régi személyi igazolvánnyal és a taj-kártya egyidejű felmutatásával válthatják ki - írta a népszava.hu.

Ám, hogy felírási igazolás nélkül – kizárólag az E-térre hagyatkozva – mennyire nehéz lehet orvosságot kiváltani, azt január hatodikán sokan megtapasztalhatták. Az idei első munkanapon ugyanis leállt az e-tér, a gyógyszerészek nem férhettek hozzá az elektronikus gyógyszer rendelvényekhez. A helyzetet súlyosbította, hogy a szaktárca megfeledkezett egy jogszabály módosításáról. Egy korábbi jogszabály – nyilván a bevezetési szakasz bizonytalanságai miatt – kifejezetten lehetővé tette, hogy ha például valamilyen informatikai hiba miatt a patikus nem éri el az E-teret a felírási igazolásra is kiadhassa a gyógyszert. Ám ez a jogszabály 2020. január 1-től automatikusan hatályát vesztette. Az, hogy ebből nem lett tragédia, például cukorbetegek nem maradtak inzulin, vagy daganatosok nélkülözhetetlen készítmények nélkül, az a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökének éberségén múlott.

A szaktárca megfeledkezett egy másik lehetséges problémáról is. Januártól a 14 éven aluli gyermekek, illetve az ágyhoz kötöttek orvosságainak kiváltása az e-térből csak úgy lehetséges, ha azért papír vénnyel, vagy az, azt helyettesítő felírási igazolással, vagy ezek hiányában meghatalmazással érkezzen valaki a patikába. A szükséges meghatalmazást is az E-térben kellene rögzíteniük a betegeknek. Vagy úgy, hogy valaki maga lép be, és az önrendelkezés fül alatt ezt megteszi, vagy valamelyik a kormányablakban kér ehhez segítséget. Csakhogy az E-térben ez a lehetőség még nem működik. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink