• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Versenyre kelt az influenza a Coviddal, újra felfelé tart a járvány

Lapszemle 2022.03.22 Forrás: nepszava.hu
Versenyre kelt az influenza a Coviddal, újra felfelé tart a járvány

Egyre lohad az oltási kedv, az elmúlt héten napi átlagban alig több mint kétezren kértek első, második vagy harmadik oltást.

Már múlt héten érzékelhető volt a koronavírusos-fertőzések számának növekedése – közölte a Népszavával Kemenesi Gábor víruskutató. A szakember szerint egyelőre három – Komárom-Esztergom, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron - megyében és a fővárosban nőtt néhány százalékkal a fertőzöttek száma. A magasabb esetszámok mögött a járványkorlátozások eltörlése és az omikron BA.2 variánsa állhat. Az elmúlt három napban 134 koronavírus fertőzött halt meg, s ezzel 45 ezer fölé emelkedett a járvány hivatalos áldozatainak a száma. A hétvégén 5839 új fertőzöttet regisztráltak, vagyis 1946 a napi átlag.

– Hogy mit fog csinálni ez a variáns, még nem lehet megmondani – mondta. Egyelőre a kutatók és az elemzők sem tehetnek egyebet, minthogy figyelik, mi történik a tőlünk nyugatabbra lévő, jó átoltottságú országokban. Például Angliában is elindultak felfelé a fertőzésszámok és a kórházi esetek számai is. A víruskutató elmondta: a járványt mindig az mozgatja, hogy merrefelé talál magának utat a vírus.

A koronavírus járvány még mindig nem egy olyan „beállt” rendszer, mint az influenzáé, egymástól függetlenül jönnek létre az új változatok. Ez is olyan, mint egy családfa, amelynek teljesen külön ágain jönnek létre az új variánsok és nem tudni előre, hol és milyen fogja felütni a fejét. 

Amit most léphetünk annyi, hogy aki csak teheti, kérje az oltást – fogalmazott Kemenesi Gábor hozzátéve, hogy most már látszik és tudományos adatokkal is igazolható, hogy a három vakcina az, ami a mostani viszonyok közt jól megvéd a súlyos lefolyású betegségtől.

Csakhogy Magyarországon bár 5,7 millió ember kérhette volna március 18-ig, csupán 3,8 millió vette fel a harmadik oltását. Azaz az érintettek jó egy harmada nem élt a lehetőséggel. Az pedig a napi adatokból követhető, hogy egyre lohad az oltási kedv, az elmúlt héten napi átlagban alig több mint kétezren kértek első, második vagy harmadik oltást. Nemcsak a Covid, hanem az influenza elleni vakcináért sem állnak sorba. A háziorvosoknál elérhető térítésmentes oltásoknak is nagyjából a fele beadásra vár.

Legolvasottabb cikkeink