• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Veszélyektől tartanak a dohány drágulása miatt

Lapszemle Forrás: hirtv.hu

Egészségügyi kockázatot jelent, hogy 2017-től az e-cigarettára is jövedéki adót vet ki a kormány – állítja a szakmai szövetség.

A jelentős áremelkedés miatt ugyanis fennáll a veszély, hogy az egyre népszerűbb dohányáru töltőfolyadékát sokan házilag állítják majd elő. Januártól a vágott és a szálas dohány ára is emelkedik majd – írja a hirtv.hu portálja.

Tovább emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója 2017-ben. A fogyasztók egy zacskó vágott dohányért 160, míg egy 1100 forintba kerülő doboz cigarettáért körülbelül 80 forinttal fizethetnek többet. Az érdekvédők nehezményezik, hogy évről évre a dohányzókkal fizettetik meg a költségvetésből hiányzó tételek egy részét.

Ez a legegyszerűbb, mert ennek a legkisebb az ellenérzése a társadalomban, mert úgy vannak vele, hogy a dohányzás, az káros az egészségre, akkor azért az nem egy kötelező életfenntartó cikk, ezért úgy gondolom, mindenki úgy gondolkodik, hogy a dohányon lehet emelni, mert, ugye, az nem annyira létszükséglet, aki meg dohányt fogyaszt, az meg fizesse meg az árát – mondta el Sánta János, a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének szóvivője.

A legrosszabbul az e-cigarettázók járnak majd, a kancelláriaminiszter, Lázár János személyesen jegyzi azt a törvényt, melynek értelmében még a nem nikotin tartalmú töltőfolyadékokra is adót vetnek ki.

A piacon a legdrágább tízmilliliteres e-cigaretta-töltőfolyadék jelenleg 1500 forintba kerül, az adóemelés után viszont elérheti 2200 forintot is. A szakmai szövetség szerint a kormány célja, hogy ne érje meg a dohányosoknak az olcsóbb és kevésbé ártalmas e-cigarettát választani. Az árnövekedés viszont ugyanolyan problémákhoz vezethet, mint például az alkohol esetében.

Miután ezek a kereskedelemben beszerezhetők bárhol, még egyszer mondom, bárhol beszerezhető összetevőkről beszélünk, megkaphatók, akkor annak a veszélye fog előállni, hogy elkezdődik az otthon való pancsolás, és annak viszont tényleg lehetnek egészségkárosító hatásai – nyilatkozta a Villanypára Egyesület elnöke, Ficsor Zoltán.