• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vírusok, baktériumok ideje: közösséget edzenek a kórokozók

Lapszemle Forrás: Somogyi Hírlap

A munkavállalókat érintő stressz jelentős, az álláshelyek megtartásáért folytatott küzdelem nem kedvez a gyógyulásnak.

Eljött ismét a baktériumok és vírusok ideje: a tanévkezdés szeptemberi időszaka a közösségi léttel és a változékony időjárással magával hozta a szezonális betegségek számának szaporodását. A többgyermekes családok tagjai egymásnak adják a kilincset a rendelőkben, a gyermekek immunrendszerét edző kórokozók a felnőtteket sem kímélik. A kilátások éppen a védekező mechanizmusok sérülékenysége miatt kedvezőtlenek a szakemberek szerint – írja a Somogyi Hírlap – online.

A munkavállalókat érintő stressz jelentős, az álláshelyek megtartásáért folytatott küzdelem nem kedvez a gyógyulásnak. Napokat otthon tölteni a felépülést elősegítendő, sokaknak vállalhatatlan kockázatot jelent, különösképpen a beteg gyermekek ápolását tetézve.

Két-három hete egyre növekvő számú felső légúti megbetegedést regisztrálnak a somogyi háziorvosok, és megszaporodott a száma a gyomorpanaszokkal járó tünetegyütteseknek is. A körzetek tapasztalatai azonban jelentősen eltérnek egymástól. Van, ahol szembeötlő az esetszám növekedése, míg másutt csak a szokásos szeptember-októberi forgalomról számoltak be, ami ez idő tájt az óvodai-iskolai közösségekben szezonálisan megfigyelhető. A kaposvári kórház fertőzőosztályára már eljutottak a körzetekből érkező hírek, azonban osztályos kezelésre a hétvégén például csak két fiatalt kellett felvenniük hányással és hasmenéssel járó tünetek miatt. A következő egy-két hétben várható az esetszám felfutása - közölte hétfőn Papp Erzsébet osztályvezető főorvos.

Szeptember második fele óta érezhető dinamikus emelkedés a felső légúti és a hányással-hasmenéssel járó betegségek számában Kaposváron Mateevics László Rét utcai rendelőjében. A háziorvos vírusos kórképekben végződő bakteriális eredetű esetekkel is találkozott, melyek azonban semmivel sem makacsabbak az ilyenkor megszokottaknál. Szövődmények azonban előfordulnak, az orr melléküregeiben felgyülemlő váladék odafigyelést igényel, hogy elkerülhető legyen az arc- és a homloküreg gyulladása.

Egyelőre szórványosak, de megjelentek a fentihez hasonló felső légúti és gyomorpanaszos esetek Fekete Julianna háziorvos Pécsi utcai rendelőjében. Az Erdősor utcában a gyomorhurutos, kellemetlen panaszokkal, hányással és hasmenéssel járó betegségek száma észrevehetően megszaporodott – mondta Urbán Tamás háziorvos, aki hozzátette azt is, a könnyebb meghűléses esetek sem ritkák.