A betegeknél a kullancscsípés allergiás reakciót válthat ki, ha vörös húst esznek.
Az Egyesült Államokban évente 30 ezer embernél diagnosztizálnak hivatalosan Lyme-kórt. A CDC jelentése szerint azonban valójában csaknem félmillió ember betegedhet meg évente kullancsoktól az Egyesült Államokban. A Lyme-kór csak egy a tucatnyi, kullancs által terjesztett betegség közül – köztük van egy olyan, amelytől allergiássá válhat a húsokra és húskészítményekre.
Néhány, a kullancsok által terjesztett betegség közé tartozik a Babesiosis, a Colorado kullancsláz, a Heartland vírus, a Lyme-kór, a Rocky Mountain foltos láz (ez csak az Egyesült Államokban jellemző), a visszatérő láz, és most az orvosok úgy vélik, hogy a kullancsok még ételallergiát is okozhatnak.
Dr. Robert Valet, a Vanderbilt University School of Medicine allergológusa és immunológusa elmagyarázza, hogy „a betegek a kullancscsípés hatására érzékenyülnek, majd később, amikor vörös húst esznek, az allergiás reakciót válthat ki náluk”.
Az alfa-gal szindróma a vörös húsokban és tejtermékekben található cukorral szembeni immunreakció. Magányos csillagkullancs csípése okozza, és Valet szerint a hatása az egész országban terjed: „A leginkább érintett területnek Virginia, Észak-Karolina és Tennessee tűnik. De ez a kullancs valóban elterjedt a keleti part nagy részén, és középnyugaton is”.
A CDC jelentése szerint az alfa-gal szindróma jelenleg a tizedik leggyakoribb élelmiszerallergia az USA-ban. 450 ezer embert érint azáltal, hogy allergiássá teszi őket a marha-, sertés-, bárány- és tejtermékekre. Nincs gyógymód, és egy egyszerű kullancscsípés hatása egy életen át tarthat. A védekezés döntő fontosságú: hosszú nadrágot és hosszú ujjú felsőt viseljen, amikor kint van az természetben. Keressen magán kullancsot, amint visszatér a házba.
Az alfa-gal szindróma diagnózisának felállítása bonyolult lehet, mivel sok orvos nem ismeri ezt a betegséget. A CDC által közzétett tanulmány 1500 orvos és ápoló megkérdezésével készült, és 42 százalékuk még soha nem hallott erről a kullancsok által terjesztett betegségről.
Szerkesztői megjegyzés: Bár eddig nem találtak Magyarországon magányos csillagkullancsot, a vörös húsokra való érzékenység jellemző itthon is. Némelyeknél az érzékenység a húsban található fehérjékre, zsírokra vagy egyéb vegyületekre vezethető vissza, nem szükségszerűen allergiás reakció formájában. Néhány tanulmány kapcsolatot talált a vörös hús, különösen a feldolgozott hús (például a szalonna, sonka, kolbász) fogyasztása és a vastagbélrák kockázata között. A húsok magas hőfokon történő sütésekor heterociklikus aminok és policiklikus aromás szénhidrogének képződhetnek, amelyek károsíthatják a DNS-t és hozzájárulhatnak a rák kialakulásához. Egyes tanulmányok szerint a vörös hús fogyasztása növelheti a szívbetegség kockázatát, mivel tartalmazhat hozzáadott sót, zsírokat és koleszterint. Emellett a vörös húsból származó egyik vegyület, a karnitin, baktériumok által trimetilaminné (TMA) alakulhat, amely aztán a májban trimetilamin-N-oxid (TMAO) vegyületé alakul, amely összefüggést mutat a szívbetegségekkel.
Forrás: News4JAX