• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Alec Baldwin több mint 20 éve küzd a Lyme-kórral

Lyme borreliosis 2023.08.28 Forrás: The List
Alec Baldwin több mint 20 éve küzd a Lyme-kórral

„Az első alkalom volt a legrosszabb. És tényleg azt gondoltam: ez a vég, nem fogok tovább élni".

Alec Baldwin hollywoodi színész élete mindig is nyitott könyv volt, akkor is, ha az egészségéről volt szó. Már régóta avatja be a közvéleményt küzdelményébe a Lyme-kórral, amelyet egy kullancscsípés okozott. Baldwin az első kullancscsípés óta ijesztő tünetekkel küzd. A diagnózis felállítása óta a Lyme-kór tudatosításának szószólójává vált, számtalan tévéműsorban beszélt betegségéről. Baldwin transzparens módon figyelmezteti az embereket az erdős területek és az ott leselkedő kullancsok veszélyeire.

Alec Baldwint több mint húsz évvel ezelőtt csípte meg először egy kullancs, aminek Lyme-kórt lett a következménye. Bár évekkel később szintén megcsípte egy másik kullancs, bevallása szerint az első csípés volt az, ami majdnem megölte.

„Az első alkalom volt a legrosszabb. És tényleg azt gondoltam: ez a vég, nem fogok tovább élni. Egyedül voltam. Akkoriban nem voltam házas. Elváltam az első feleségemtől. Az ágyamban feküdtem, és azt mondogattam: Lyme-kórban fogok meghalni, az ágyamban, remélem, valaki megtalál, és nem leszek itt túl sokáig” – osztotta meg az élményt egy 2017-es beszélgetésben.

Először 2011-ben fedte fel a Lyme-kórral folytatott küzdelmét a New York Timesnak adott interjújában. Elmesélte, hogy hosszan tartó betegsége miatt neki és feleségének, Hilarianak rendszeresen ellenőriznie kell hét gyermeküket kullancscsípés szempontjából. Erre különösen nagy szükség van, mert erdős területen élnek.

Alec Baldwin Lyme-kór diagnózisát különösen aggasztóvá teszi, hogy a tünetei minden augusztusban újra jelentkeznek. A megdöbbentő felfedezést Baldwin Sean Hayes és Dr. Priyanka Wali „Hypochondriactor” podcastjének 2021. júniusi epizódjában árulta el. „Minden augusztusban ugyanez volt a bajom. Megcsíptek, aztán megint elkaptam; a következő augusztusban megint megcsíptek; és a következő augusztusban is elkaptam, és csak úgy visszajött a Lyme-kór” – mondta Hayesnek és Walinak, majd hozzátette: az évente jelentkező tünetek között komoly ízületi fájdalmakat tapasztal.

A Johns Hopkins Medicine Lyme-kór kutatóközpontja szerint a Lyme-kórt hihetetlenül nehéz pontosan meghatározni, főként a tünetek, például a testi fájdalmak és a fáradtság miatt, amelyek számos más betegségnek is tulajdoníthatók. Dr. Wali is megismételte ezt a sajnálatos igazságot a Baldwinnal folytatott beszélgetése során, elismerve, hogy sokan tapasztalják ugyanezeket a Lyme-kórra utaló jeleket a kullancsokkal való érintkezés után.

Baldwin továbbra is folytatja a Lyme-kórral való küzdelmét. Bár ő és felesége, Hilaria már külön élnek, mindketten továbbra is óvatosak a természetben. Szerencsére, a betegség nem követelte az életét, és továbbra is örülhet jövedelmező színészi karrierjének.

Forrás: The List

Legolvasottabb cikkeink