• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kullancs, szúnyog: növekvő veszély és a védekezés lehetőségei

Lyme borreliosis 2024.10.24
Kullancs, szúnyog: növekvő veszély és a védekezés lehetőségei

A szúnyogok és kullancsok által terjesztett betegségek számának növekedése sürgető, megoldásra váró probléma.

A szúnyogok és kullancsok a nyári és kora őszi hónapokban a legélénkebbek, és ilyenkor jelentik a legnagyobb veszélyt a lakosság egészségére. Dr. Syra Madad, a NYC Health + Hospitals biovédelmi vezetője ad tanácsokat, hogyan védhetjük meg magunkat, családunkat és háziállatainkat ezektől a betegségeket hordozó rovaroktól.

A szúnyogok és kullancsok által terjesztett betegségek számának növekedése sürgető probléma, az elmúlt években e betegségek száma világszerte jelentősen megnőtt. Mind a szúnyogok, mind a kullancsok által terjesztett betegségek a melegebb hónapokban a leggyakoribbak a magasabb hőmérséklet és a megnövekedett páratartalom miatt, amik ideális feltételeket teremtenek a szúnyogok szaporodásához és a kullancsok fokozott aktivitásához.

Az olyan betegségek terjedése, mint a Dengue-láz, a nyugat-nílusi vírus és a Lyme-kór, hangsúlyozza a hatékony megelőzés és a lakosság tájékoztatásának sürgető szükségességét. Az ABCDE megközelítés elfogadásával és gyakorlati megelőző intézkedésekkel felvehetjük a harcot e betegségek terjedése ellen, és megvédhetjük egészségünket.

A szúnyogok által terjesztett betegségek növekvő súlya

A Dengue-láz egy szúnyogok által terjesztett vírusfertőzés, amely soha nem látott méreteket öltött az amerikai kontinensen: csak 2024 első felében több mint 9,7 millió esetet jelentettek, ami jelentős emelkedést jelent a korábbi évekhez képest. A Dengue-láz tünetei közé tartozik a magas láz, a súlyos fejfájás, a szem mögötti fájdalom, az ízületi és izomfájdalom, a kiütés és az enyhe vérzés. A CDC egészségügyi tájékoztatót adott ki, amely kiemeli a Dengue-láz megnövekedett kockázatát az Egyesült Államokban, különösen Puerto Ricóban és az endémiás területekről visszatérő utazók körében. A Dengue-lázas esetek többsége tünetmentes, a vírussal fertőzöttek közül körülbelül minden negyedik ember betegszik meg.

A nyugat-nílusi vírust, egy másik szúnyogok által terjesztett betegséget szintén korán és nagy számban észleltek. New York városában például 325 pozitív szúnyog tenyészőhelet jelentettek 2024 közepéig. 26 államban eddig 103 ember megbetegedését, köztük 68 neuroinvazív megbetegedést jelentettek a nyugat-nílusi vírus miatt 2024-ben. Becslések szerint az emberekben előforduló nyugat-nílusi vírusfertőzések 70-80%-a szubklinikai vagy tünetmentes. A nyugat-nílusi vírusfertőzés tünetei az enyhe, influenzaszerű tünetektől a súlyos neurológiai megbetegedésig terjedhetnek. A fertőzöttek kevesebb mint 1%-ánál alakul ki nyugat-nílusi vírus által okozott neuroinvazív tünetegyüttes (WNND), amely jellemzően agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás vagy akut petyhüdt bénulás formájában jelentkezik. A WNND kialakulásának nagyobb a kockázata a 60 évnél idősebbeknél, illetve azoknál, akik bizonyos betegségekben szenvednek vagy immunszupressziót okozó kezeléseken - például cukorbetegség, magas vérnyomás, rák vagy szervátültetés - esnek át.

Egyre gyakoribbak a kullancsok által terjesztett betegségek

A kullancsok többféle betegség terjesztéséért felelősek, köztük a Lyme-kór a leggyakoribb az Egyesült Államokban. A Lyme-kórt, anaplazmózist és babéziózist terjesztő feketelábú kullancsnak a klímaváltozás miatt bővült az élőhelye, ami még az olyan városi területeken is megnövekedett számú megbetegedésekhez vezetett, mint Staten Island és Bronx. A Lyme-kór tünetei közé tartozik a láz, a fejfájás, a fáradtság és a jellegzetes folt, az erythema migrans. Ha nem kezelik, a fertőzés átterjedhet az ízületekre, a szívre és az idegrendszerre. A globális felmelegedés miatt a kullancsszezon meghosszabbodott, így a kullancsok hosszabb ideig maradhatnak aktívak, és szélesebb területen terjedhetnek.

A szúnyogok és kullancsok által terjesztett betegségek megelőzésének ábécéje

A szúnyogok és kullancsok által terjesztett betegségek elleni védekezéshez használjuk az ABCDE módszert:

   ·  A – Avoid: Kerüljük azokat a területeket, ahol nagy a szúnyog- és kullancsaktivitás, különösen a főszezonban. Ide tartoznak az erdős, bozótos és füves területek, ahol gyakoriak a kullancsok, valamint az állóvízzel borított területek, ahol a szúnyogok szaporodnak. A nyugat-nílusi vírust hordozó szúnyogok általában szürkület és hajnal körül csípnek.

   ·  B – Block: Használjunk szakhatóság által elismert rovarriasztókat a fedetlen bőrfelületeken és ruházaton. A DEET, a pikaridin és a citromos eukaliptuszolaj is hatékony opciók.

   ·  C – Control: A szúnyogok bejutásának megakadályozása érdekében használjunk légkondicionálót és szúnyoghálót. Rendszeresen ürítsük ki a vizet gyűjtő tárolókat, hogy csökkentsük a szúnyogok szaporodási helyeit.

   ·  D – Dress: Ha a szabadban vagyunk, különösen fás vagy füves területeken, viseljünk hosszú ujjút, hosszú nadrágot és zoknit. A világos színű ruházat megkönnyíti a kullancsok kiszúrását.

   ·  E – Examine: A szabadban töltött idő után alaposan vizsgáljuk át magunkat, gyermekeinket és háziállatainkat kullancsok tekintetében.

 

Forrás: https://www.nyas.org/ideas-insights/blog/the-rising-threat-of-mosquito-and-tick-borne-illnesses-how-to-protect-yourself/

 

 

Legolvasottabb cikkeink