• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Miért egészségesek a skandináv országok lakói?

Omega3

A dánok táplálkozási piramisa jól mutatja, milyen a kiegyensúlyozott étrend.

A dánok táplálkozási piramisa jól mutatja, milyen is az az étrend, amely a legjobban megfelel a kiegyensúlyozott, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére alkalmas táplálkozási ajánlásoknak - hívja fel a figyelmet Barna Éva dietetikus.

A fő tápanyagarányok a következők: szénhidrátok: 50%, fehérje: 20%, zsír: 30%. A szénhidrátok főleg élelmi rostokból tevődnek össze; finomított szénhidrát nem szerepel a piramisban. A megfelelő folyadékbevitel – „alap", ott is szerepel. A fehérjeforrás fontos eleme a hal; kevés vörös húst fogyasztanak.

A zsírsavarányok – a belső zsírokkal együtt – megfelelőek, a színek pedig mutatják, hogy étrendjük megfelelő mennyiségben tartalmazza az egészségmegőrzés szempontjából fontos flavonoidokat, antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat.

Szokjon le, szokjon rá!
• Fogyasszon teljes kiőrlésű gabonát!
• Kerülje a transzzsírokat!
• Csak felületi sózást alkalmazzon az ételkészítés végén!
• Válassza a soványabbat – húsból, tejből, tejtermékből!
• Hetenként legalább 2x fogyasszon halat!
• Kerülje a hozzáadott cukrot tartalmazó termékeket!
• Fontos az antioxidáns-, vitamin-, ásványianyag-ellátás, a gyümölcsök, magvak, bogyók fogyasztása!
• Fogyasszon minden étkezéskor zöldséget vagy gyümölcsöt!
• Kerülje a funkcionális (dúsított) élelmiszereket!
• Legjobb szomjoltó az ivóvíz, napi 2 liter az egészséges mennyiség!