• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Aggódó gyerek apja nyaki csomója miatt

Orvos válaszol

Tanácsát kérem Apukám betegségéről. Pár hónapja vettük észre a nyakán lévő csomót, pontosabban a bal állkapocs alatt, ami egy kicsit érzékeny is volt. Ő elbagatelizálta a dolgot azzal, hogy megfázott és majd elmúlik. Nem múlt
el, ezért...

Jogos az Ön aggódalma és mivel kényszer kivizsgálás és gyógykezelés ilyen esetben nincs, csak az Édesapja szép szóval, türelemmel való meggyőzése marad megoldásként.

Először a gégészetről: örüljön annak, hogy olyan gégész látta a beteget, aki jól összenyomkodta - ugye nem gondolja, hogy ránézésre eldönthető egy betegség? A nyakat nagyon alaposan át kell tapogatni és vannak bizonyos műfogások, amivel tapintással már sok minden kiderül a szakember számára. A gégészeti leletet nem írja meg nekem - pedig annak az ismeretében válaszolni tudnék a kérdéseire. Így most tippelgessünk együtt: mivel a mintavétel egy-vagy 2-3 tűszúrást jelent, az nem műtét és nem fáj, viszont meg lehet mondani belőle azt, hogy a csomó daganat-e.
Édesapja nem adja meg magának az esélyt sem. Mintavételt / nyaki csomóból/ akkor kérünk, ha a klinikai kép alapján felmerül daganat lehetősége. Ha a mintavétel eredményét medkapjuk és például rosszindulatú a csomó, akkor sem operálják meg a beteget annak beleegyezése nélkül. Az onkológus szakember dönti el, hogy a daganatos betegség állapota, elhelyezkedése és besorolása + a beteg általános állapota! milyen gyógykezelést enged meg. Ez lehet műtét, besugárzás, citosztatikus gyógykezelés, vagy ezek kombinációja. Gégemetszést a beteg beleegyezése nélkül nem végeznek ilyenkor. Ha a beteget operálni akarják, akkor elmondják azt, hogy szükség van-e a műtét során gégemetszésre és ez átmeneti, vagy végleges sztomával /lyukkal/ jár-e. Ha a beteg nem egyezik bele, akkor ez a beteg felelőssége.

 Viszont felhívom a figyelmét a következőre: Ha az Édesapjának
esetleg mégis daganata van, és ez esetleg gégedaganat /ami nem az áll alatti csomó formájában jelentkezik és nem tapintható és nem fájdalmas, viszont rekedtség, nehézlégzés, véres köpet lehet a tünete/ és a nyaki csomó a daganat áttéte, akkor ha a gégedaganat kezeletlenül tovább fejlődik, akkor a beteg fulladhat. ha a fulladás átmegy fuldoklásba, akkor mentővel kórházba szállítják és ha közben nem fullad meg és még van idő, akkor az orvosnak gégemetszést kell végeznie a beteg akaratától függetlenül, mert nem engedheti meg az orvos azt, hogy a szeme előtt megfulladjon a beteg-bármennyire makacs is. Ilyenkor viszont a gégemetszés csak a levegő útját biztosítja a lyukon át, de a daganatot nem távolítja el.

Mi viszont azt sem tudjuk, hogy mit látott a gégész a torokban és a
gégében. illetve Önök tudják, vagy megkérdezhetik a gégésztől. Ha a gége negatív volt és csak nyaki csomók vannak, akkor azok lehetnek jóindulatúak is, félig rosszindulatú is, rosszindulatú is, áttét is. Mindaddig nem fogja tudni senki, amíg nem engedik a kivizsgálást.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink