• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Dóra

Orvos válaszol

53 éves nő vagyok. Azt szeretném megkérdezni, hogy az áll alatt kialakult zsírszövet okozhat-e panaszokat, pl. nyomó szorító érzés a nyak körül. Most voltam pajzsmirigy vizsgálaton, az eredmény még egy hét múlva lesz meg. Az ultrahang vizsgálaton azt mondták teljesen rendbe van a
pajzsmirigy.
November óta depresszióval kezelnek, rossz hangulatom nem volt, de alvásproblémám igen. Még most is nehezen alszom el, de a legrosszabb, hogy szünni nem akaró izom merevség van a hátamon. A fájdalom a lapockámtól kezdődik és fel a vállamfelé a nyakizmom is fájdalmas. Mikor elkezdtem a REMERON tabletát szedni k.b 3 hét után úgy éreztem teljesen
elmúlt az izomfájdalmam, kb. 2 hétig után kezdődött előről, közben az ortopéd orvos felírt izom merevségre Sirdalud Mr 6mg, (hatóanyaga TIZANIDIN) kb. 10 nap után éreztem, hogy jobb lett, de nem teljesen múlt el a fájdalom. Közben gyógytornát végzek, és gyógymaszírozást is kaptam. Kb egy hete vettem észre, hogy a nyakamnál a tokámnál be van gagadva, elmentem a háziorvoshoz, így kerültem pajzsmirigy vizsgálatra. Az a baj,hogy már magam sem tudom, hogy bebeszélem az egészet, vagy ténleg van valami a torkomnál. Sokszor olyan érzés mintha egy szoros pulóver szorítaná a nyakamat. Pl alvásnál ami eddig párna kényelmes volt, nagyon rossz érzés a nyakamnál. Ausztriában élek és még ez is kicsit nehezíti a dolgomat a nyelv miatt. Egy hét múlva megyek újra orvoshoz, akkor lesz meg az eredmény, nem tudom, hogy hipohonder lettem-e vagy tényleg van a nyakamon valami.
Köszönöm türelmét, és válaszát.

Kedves Dóra! A zsírszövet nem okoz sem nyaki panaszt, sem izommerevséget. A háziorvosának abban igaza van, hogy elsődlegesen pajzsmirigyre gondolt - ennek az eredménye folyamatban van. A nyaki ultrahang zsírszövetet talált, ami már ott lehet régen. Nem mutattak ki pajzsmirigy megnagyobbodást. Attól még lehet eltérés a pajzsmirigy hormon termelésében, ez a aborok után ki fog derülni. A másik eggyakoribb lehetséges ok a klimax. Ez nem az utolsó menses utáni időt jelenti, hanem sok évet előtte és utána. Megtalálja a neten "Wechseljahre" néven.

Az izommerevséget valóban úgy kell kezelni, ahogy az Önnél is történik. A Sirdalud MR 6 mg retard tabletta fájdalmas izomgörcsök és izommerevség kezelésében valóban jó. A Remeron mirtazapine hatóanyag és depresszió gyógyszere. Mivel szinte meggyógyult tőle, ezért úgy gondolom, hogy panaszai hátterében pszichés probléma áll. Az nem derül ki a leveléből, hogy amikor Ön észrevette azt, hogy a tokánál be van dagadva, akkor ezt a háziorvosa is észlelte-e? Tudniillik a pajzsmirigy ettől lejjebb van. A toka zsírszövete nem egyik pillanatról a másikra nő meg. Azt gondolom, kérje meg a háziorvosát, hogy küldje el önt fül-orr-gégészhez. Ott meg tudják ítélni a torok, garat, gége, algarat állapotát. Kiderül az is, hogy a tokánál zsírszövet van-e. Ha a fül-orr-gégészeti vizsgálat negatív, a pajzsmirigy hormonok színtje normális, akkor még felkereshet egy nőgyógyászt esetleg és folytatni kell a kezelését a depresszióval pszicháternél, vagy pszichológusnál.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink