A táplálék purintartalmából képződik a húgysav, naponta általában 450 mg. A sejteken kívüli ún. extracelluláris tér húgysavtartalma 24 óránként kicserélődik. A húgysav a széklettel és a vizelettel ürül ki a szervezetből. A vér 7,4-es pH értéknél és normál nátrium tartalom mellett túltelítetté válik akkor, ha 0,41 mmol/liter feletti a húgysavszint. A húgysav alacsony hőmérsékletzen kevésbé oldékony, ezért válik ki a hidegebb testrészeken. Abban az esetben ha a szervezetben a nukleoprotein anyagcsere felgyorsul, illetve fokozott sejtosztódás, vagy fokozott sejtpusztulás esetén megnő a húgysavszint. Bizonyos enzimek hiánya, vagy mástípusú enzimek túlműködése is húgysavszint emelkedést okoz. Akkor is megnő, ha a vesében gátolt a húgysav kiválasztása. Purinmentes étrenddel csak 0,06 mmol/l-rel csökkenthető a húgysav szintje. A húgysavszint gyógyszeres csökkentése orvosi feladat.
dr Gerencsér Emőke