Azt olvastam egy újságban, hogy az adriai kagylók 20%-a hepatitisz A-val fertőzött. Kaphatok-e fertőzést, ha a pizzámon kagyló volt, illetve, ha hoztunk haza kagylóhéjakat? Vérvétellel kimutatható-e, és ha igen, mikortól? Kissé pánikban vagyok, az egész családommal Horvátországban nyaraltam, és erre a veszélyre nem gondoltam.
A kagylók a hepatitis-A vírusát terjeszthetik elfogyasztás útján,
okoznak fertőző májgyulladást, de ez a nyersen fogyasztott kagylókra vonatkozik. A vírus a széklettel ürül és rendszerint a táplálék útján, tehát bármilyen szennyezett nyers táplálék elfogyasztása útján léphet fel. Rendszerint influenzaszerű tüneteket és panaszokat okoz. A betegség kezdetén a vírus maga, később az ellenanyagok mutahatók ki. Ugyanakkor a laboratoriumi vizsgálatok a vérből a májgyulladásra utalhatnak. Általában enyhe lefolyásu betegség és nem vezet májzsugorodáshoz. A pizzán nem nyers a kagyló, ezért a fertőzésveszély nagyon csekély.