• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Túlvetkőztetés és megszégyenítés az iskolai orvosi vizsgálatokon

Lapszemle MA 05:24 Forrás: wmn.hu
Túlvetkőztetés és megszégyenítés az iskolai orvosi vizsgálatokon

Sérülhetnek a gyerekek jogai ha például az egészségi adataikat mások füle hallatára közlik, ha megjegyzéseket tesznek rájuk.

Az iskolai vizsgálatot végző szakember (orvos, nővér, védőnő stb.) hatalmi helyzetben van a gyerekhez képest. Ez a legérzékenyebb hozzáállás mellett is tényszerűen így van, a hatalmi helyzet adott, viszont nem szükségszerű, hogy ez kiszolgáltatottságot is jelentsen a másik oldalon. Attól még, hogy az iskolai orvosi vizsgálat kötelező, nem kell a gyerekeknek mindent eltűrnie - írja a wmn.hu-n dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember.

„16 éves vagyok, és azt érzem, hogy az iskolám megbetegít, pedig engem amúgy senki nem bánt vagy csúfol az osztályban, és a tanárok sincsenek rám szállva. Mégis irtó nehéz táskát cipelek mindennap, ami lehúzza a vállam, kényelmetlen székeken ülök egész nap, és alig tudok napközben mozogni. Hatalmas rajtam a nyomás is, folyamatosan az érettségivel riogatnak már most, amitől félek, mert amúgy a feleléseken is rendszerint rosszabbul teljesítek, mint amit tudok. Fizikailag és lelkileg is rosszat tesz a suli, pedig amúgy ennek nem kellene így lennie.

Erre jön rá az, hogy jövő héten lesz nálunk az a kötelező orvosi vizsgálat, amit mindig megcsinálnak, és amitől előre szorongok. Nem vagyok topformában.

Van rajtam egy kis túlsúly, mert nyáron el volt törve a lábam, és hetekig semmit nem mozogtam, viszont kajáltam rendesen. Tavaly hallottam, ahogy az egyik ducibb osztálytársamat brutálisan megszégyenítették ezen az orvosi vizsgálaton. Beszólt neki a doki, hogy »a fiúk a vékony lányokat szeretik«, és megjegyzéseket tett rá, hogy hány kiló. A testsúlyát amúgy hangosan diktálta be, így mindenki hallotta. Én nem akarom, hogy azon röhögjenek a többiek, hány kiló vagyok.”

...

A gyerekek jogairól szóló ENSZ-egyezmény értelmében minden gyereknek joga van a magánélethez, az egészséghez, valamint az őt érintő döntésekbe való bevonáshoz. Az iskolai orvosi vizsgálatok során ezek a jogok potenciálisan sérülhetnek, ha a vizsgálatokat nem megfelelő módon végzik el. Például ha a gyerekek egészségi adatait hangosan közlik (mások füle hallatára), túlvetkőztetik a gyerekeket, megjegyzéseket tesznek rájuk, vagy nem kapnak elegendő tájékoztatást a vizsgálatok céljáról és tartalmáról, az mind sértheti a gyerekek alapvető jogait, autonómiáját és méltóságát.

További részletek a cikkben.