• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az ország első megelőző orvostani szakrendelésével bővült a program

Regionális hírek MA 06:08 Forrás: Semmelweis Egyetem
Az ország első megelőző orvostani szakrendelésével bővült a program

A Semmelweis Egyetem célja, hogy az ország legegészségesebb munkahelyi közösségét is megteremtse.

Már több mint 1600 páciensnek nyújtott valamilyen prevenciós ellátást a Semmelweis Egyetemen 2023 novemberében úttörő módon létrehozott prevenciós szakrendelés, amely az egyetem Szakrendelő Intézete mellett hamarosan a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben (NET) is új rendelőhelyiséget kap - adta hírül az intézményi portál beszámolója.

A Semmelweis Egyetem célja, hogy az ország egyik legnagyobb egészségügyi ellátó intézményeként és vezető orvosegyetemeként egyúttal a legegészségesebb munkahelyi közösségét is megteremtse. E stratégiába illeszkedik a Megelőző Orvostani és Népegészségtani Intézet által 2023 novemberében elindított prevenciós rendelés is, ami a Semmelweis Egyetem dolgozói számára nyújt támogatást egyéni egészségcéljaik megvalósításához. A rendelő oktatási, képzési helyszínként is szolgál, támogatva az intézet által oktatott tantárgyak klinikai szemléletét.

A prevenciós szakrendelő azért jött létre, hogy az egészségben töltött évek számát növelő, és ezzel az egészségügyi kassza terhelését mérséklő prevenciós szemléletet beépítsük az egészségügyi ellátásba – mondta dr. Fazekas-Pongor Vince, a szakrendelő vezetője, a Megelőző Orvostani és Népegészségügyi Intézet adjunktusa. A kialakítása során felhasználták a National University of Singapore egészséges idősödést támogató prevenciós rendelésének koncepcióját és tapasztalatait is. Az egyetem prevenció melletti elkötelezettségét jelzi egyébként az is, hogy az intézet nevében idén megjelent a megelőző orvostan elnevezés, és a kurrikulumreform során is komoly hangsúlyt kapott az oktatásban a betegségmegelőzés.

A szakrendelés a Gondoskodó Egyetem (Családbarát Egyetem) program keretében indult a Semmelweis Egyetem Szakrendelő Intézet közreműködésével. A prevenciós szakrendelő szorosan együttműködik a családorvosi oktatópraxissal, és a két egység együtt alkotja a Semmelweis Praxisközösségi Modellprogramot. Ennek célja megmutatni, hogy a prevenciós munka hogyan tud beépülni a jelenlegi egészségügyi rendszerbe. A családorvosi oktatópraxisokkal és a társszakmákkal – mint a dietetika, gyógytorna, mentálhigiéné – való együttműködés a modellprogram keretében kiemelt fontosságú tapasztalatokat szolgáltat az alapellátási reform számára annak érdekében, hogy a családorvosi rendszer mellett működő prevenciós modellt a lakossági ellátás felé is ki lehessen terjeszteni, mégpedig közfinanszírozott formában – jegyezte meg dr. Fazekas-Pongor Vince. Úgy véli, hogy a prevenciós jellegű ellátásoknak sokkal erősebben kellene megjelennie az egészségügyi ellátás különböző szintjein. Legfőképp azért, mert egyre idősödik a magyar lakosság, ez viszont egyáltalán nem jelenti automatikusan az egészségben töltött évek számának az emelkedését is. A megfelelő életmód kialakítása – mégpedig minél korábbi időpontban – lehetővé teszi, hogy az emberek a lehető legtovább megőrizzék életminőségüket.

Elmondása szerint többféle úton érkezhet hozzájuk páciens: egyrészt a családorvosi oktatópraxisok pácienseinek, másrészt az egyetemi egészségi állapotfelmérő és egészségfejlesztési programokban résztvevőknek, illetve a foglalkozás-egészségügyi rendelésen megjelenő dolgozóknak is javasolhatják a szakorvosok, hogy keressék fel ezt a rendelőt, ha életmódváltáshoz vagy egy újonnan felfedezett krónikus, nem fertőző betegség miatti életmódbeli változtatásokhoz, a szövődmények elkerüléséhez szükséges támogatásra van szükségük. A Semmelweis Study (Semmelweis Dolgozói Vizsgálat) önkéntes résztvevői számára, amennyiben az egészségükről kapott átfogó állapotfelmérés alapján szeretnék egészségüket fejleszteni, szintén elérhető a prevenciós szakrendelés támogatása. A Semmelweis Study Közép-Európa legnagyobb követéses munkahelyi egészségfelmérési vizsgálata, melynek fókuszában Magyarország egyik legnagyobb kihívása áll: a lakosság egészségtelen öregedése. A pácienseket a Rókus-tömbben működő preventív rendelésre, illetve a későbbiekben a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben kialakított új rendelőbe irányítják. Utóbbit előreláthatólag még az idén átadják.

Másrészt az egyetemi dolgozók közvetlenül is megkereshetik a preventív szakrendelőt a prevenciosrendelo.nepegeszsegtan@semmelweis.hu e-mail-címen.

További részletek a programról a teljes beszámolóban olvashatók