• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyugdíjas/ külföldi gyógyszer kipróbálása

Orvos válaszol

Azután szeretnék érdeklödni hogy ,egy külföldi gyógyszert irt fel azorvosom, ami Mo-n nincs forgalomba vagy is kisérleteznek velem, rajtam, a gyógyszer:

(i) study No:A 3841029
(iv)visit V6
(v)contens 35 tabletta
(vi)amlodipine besylate /atorrastatin/
calcium 5/10mg
(vir) use By :31/08/2005
dd/mm/yyyy

Magas vérnyomással és magas sejtsűlyedéssel (70 ), vérzsirossággal rendelkezem! A sejt sülyedést , azt mondták a vérnyomás váltja ki, voltam mindenféle vizsgálaton, ami érdemlegeset nem mutatott ki! A kérdésem az lenne, hogy ez milyen gyógyszer és mirre hat? A kezelöorvosom semmit se mondd!csak állandoan azt mondja hogy javulok de a
süllyedésem ugyan olyan magas:( És nem -e lenne valami hasonlo készitmény, ami má kereskedelmi forgalomba
van? Nem tudom eldönteni szedjem -e tovább a gyógyszert, most lesz augusztusba hogy fél éve szedem, eddig ingyenes volt.egyáltalán használ -e Nekem? Vagy csak azért kell szednem mert a az orvosom utánnam jó pénzt vesz fel:(?????
Köszönettel

1. A Magyarországon nem forgalmazott gyógyszer kipróbálásának nagyon szigorú szabályai vannak, amit mindig betartanak, hiszen ehhez többféle engedélyt is be kell szerezni. Ugyanakkor a vizsgálatba bevont személyt tájékoztatják a vizsgálatról és beleegyező nyilatkozatot kell adnia írásban. Önt is tájékoztatták egészen biztosan és aláírta a papírokat. Ezért a gyógyszer szedését ne hagyja abba csak akkor, ha ezt közli az orvosával, hiszen a vizsgálatba bevont betegeket folyamatosan figyelemmel
kísérik. Ha a vizsgálókat valaki "becsapja, azaz nem tájékoztatja" a gyógyszerszedés abbahagyásáról, akkor téves következtetéseket fognak levonni. Azaz Önön nem kísérleteznek, hanem az Ön beleegyezésével és közös akaratával bevonták egy gyógyszerkombináció kipróbálásába.
2. Ne aggódjon a készítmény miatt, mert az két hatóanyagot tartalmaz és mindkettő forgalomban van régóta Magyarországon is. Az egyik egy kalciumcsatorna blokkoló vérnyomáscsökkentő, a másik pedig egy koleszterinszínt csökkentő, amit külön-külön felírva nagyon sokan szednek. Valószínűleg Ön most olyan készítményt szed, amelyben egy tabletta tartalmazza e két hatóanyagot.
3. A magas vérsüllyedés hátterét nem tudom. Azzal tudom Önt nyugtatni, hogy a gyógyszerkipróbálás szabályai kiterjednek a betegek kiválasztására is. Ha a vérsüllyedés mögött bármi "komoly" betegség volna, akkor azt megtalálták volna. illetve akkor Ön nem kerülhetett volna bele a gyógyszerszedőkcsoportjába.
4. Utolsó mondatára nem célszerű felelnem azért, mert Ön fél évvel az ingyenes gyógykezelése és fokozott orvosi ellenőrzése után burkoltan rágalmazza, de minimum gyanúsítja a kezelőorvosát, holott a vizsgálatba nem kellett beleegyeznie, erre senki sem kötelezte, és senki sem mondta azt, hogy élete végéig ingyen fog gyógyszert kapni, az orvosok pedig nem fejpénzt kapnak a betegek után. Biztosan visszatér a nyugalma, ha abbahagyja ennek a tablettának a szedését. Erről tájékoztassa az orvosát -
így az Ön megfigyelésének eredményeit törlik a vizsgálatból - és felírják Önnek azt a két orvosságot, ami ezeket a hatóanyagokat külön-külön tartalmazza. Semmit sem veszít Ön, csupán nem egy, hanem két tablettát kell bevennie. Tájékoztatom, hogy az amlodipin hatóanyagot jelenleg hét , különböző nevű tabletta tartalmazza, az atorvastatin hatóanyagot pedig három. Orvosa szabadon dönt arról, hogy ezek közül melyikeket írja fel Önnek.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink