• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

USA-ban endoszkopia tudatos sedatioban

Orvos válaszol

Az USA-ban endoszkópiás és kolonoszkópiás vizsgálatok tudatos sedatio alatt zajlanak (Fentanyl, etc). Budapesten élő testvérem szerint Magyarországon ezek a vizsgálatok boditas nélkül történnek, ami őt is, mint feltételezhetően másokat is visszatart ezektől a vizsgálatoktól. A kérdésem az, hogy ezek a vizsgálatok valóban natúrban zajlanak-e? És ha igen, lehet-e boditast kerni es kapni?

Nem tudom, mit ért tudatos sedation? Azt tudom, hogy altatásban azért nem végzik, mert az altatás miatt tónustalanná vált belek könnyű perforálni /kilyukasztani/ és ezt sem az orvos, sem a beteg nem veszi észre altatott állapotban. Tehát marad az a fajta érzéstelenítés, ami nem jár bélatóniával. Ilyen az is, amit Ön bódításnak nevez.

Sokféle mód és lehetőség van elsősorban a beteg beavatkozás előtti szorongásának az oldására /ez a praemedicatio, amit általában mindenütt a világon javasolnak, de nem kötelező/ valamint a beavatkozás előtt optimális időpontban adott különféle gyógyszerek, általános érzéstelenítők, mint többek között a Fentanyl is, ami általános opioid érzéstelenítő. Az endoszkopia /nyelőcső-és gyomortükrözés/ teljesen fájdalmatlan, a végbéltükrözés csak abban az esetben fáj, ha a betegnek a bélfeszülés fájdalomküszöbe nagyon alacsony. A colonoscopia akkor fáj, ha pl. hegek, összenövések, letapadások vannak a hasban. A fájdalom valóban szubjektív dolog, minden ki egyénileg és másként éli meg ugyanazt az ingert. A betegnek lehetősége van orvosával az endoszkopia előtt megbeszélni ezt a problémáját. Kérhet érzéstelenítést. Több olyan esetnél voltam jelen, ahol előkészítést /gyógyszer formájában/ kapott a beteg, majd azt mondta a gasztroenterológus, hogy ha a kolonoszkopia során fájdalmat érez, akkor azonnal megkezdik az Ön által említett " bódítást" és erre nem volt szükség azért, mert a beteg nem kérte. Elég volt az a tudat, hogy az orvos felkészült és bármikor kérheti. Tehát nyugodtan beszélje meg a gasztroenterológusával a testvére.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink