• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre nő a betegek száma – ne spóroljon, ez a vizsgálat életet menthet

Lapszemle 2024.09.24 Forrás: economx.hu
Egyre nő a betegek száma – ne spóroljon, ez a vizsgálat életet menthet

A közelmúltban megjelent egy magyar innováció is, amely közvetlenül a kórokozót mutatja ki a vérmintából és segíti a pontosabb diagnózist.

Magyarországon a kullancsok 10-20 százalékát találják fertőzöttnek. A jelentett esetek számának a tízszerese lehet a valódi Lyme-kór fertőzöttek száma, melyeknek csak a töredékét ismerik fel és kezelik – mondta az Economxnak Bózsik András Pál, a Lyme Diagnostics ügyvezetője.

Szomorú statisztikára bukkantunk az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) fertőző megbetegedésekkel foglalkozó táblázatában. Míg 2023 első 36 hetében 1257 Lyme-kórral diagnosztizált beteget regisztráltak Magyarországon, addig idén ugyanebben az időszakban már 1578 ember küzd ezzel a betegséggel - írta a lap.

Tudni kell, hogy a Lyme-kór egy kötelezően jelentendő betegség, hazánkban évente egy-két ezer között van a regisztrált esetek száma. Ám a jelentések száma minden országban jelentősen elmarad a betegbiztosítási rendszerekben rögzítettek mögött, amikor az orvosok a diagnózis alapján kezelést írnak fel. A ténylegesen feltárt diagnózisok száma tehát többszöröse a jelentett megbetegedésekének, viszont az éves becsült esetek száma ennél is magasabb, Magyarországon 10-20 ezer közötti lehet. Ez azt jelenti, hogy a jelentett esetek számának a tízszerese lehet a valódi fertőzések száma, melyeknek csak a töredékét ismerik fel és kezelik. Az így felhalmozódott esetek aránya akár a lakosság 10 százalékára rúghat – mondta a Lyme Diagnostics ügyvezetője.

A leggyakoribb vizsgálat, a szerológia, amit az általános orvos javasolhat, sajnos csak a tényleges betegek kevesebb mint felét azonosítja. Ezt a vizsgálatot úgy ismerjük meg a leletről, hogy az immunreakció két antitest-típusát, az IgM és az IgG immunglobulinokat mutatja az eredmény. Sok költséges külföldi szerológiai vizsgálat is létezik, ami pontosabb megoldást ígér, ám ez nem kellően bizonyított – tette hozzá.

A közelmúltban megjelent egy magyar innováció is, amely közvetlenül a kórokozót mutatja ki a vérmintából és segíti a pontosabb diagnózist, amelyet Európa legnagyobb klinikai kutatásában is igazoltak és Európában is regisztráltak. Ez a teszt a DualDur, amely a korai fertőzéstől kezdve a kezelés után fennmaradt kórokozókat is kimutatja. A vizsgálat ára jelenleg 48 ezer forint.

„Talán a legjobb hír, hogy azok a Lyme-betegeket fogadó szakorvosok, akik kipróbálták, ők általában egyre több beteget küldenek vizsgálatra. Az orvosok bevallása szerint jobb eredményeket mutat a valóságban, mint amit az igen sikeres klinikai kutatásban mértünk” – mondta az ügyvezető, majd hozzátette, számos olyan eredményük is van, amikor az orvos által végzett kezelés sikerét is tudták mérni: előtte pozitív súlyos tünetekkel, utána negatív, tünetek nélkül. További részletek a cikkben