• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egészség és női szexualitás

Egészségmagazin 2024.09.23 Forrás: (X)
Egészség és női szexualitás

A női szexualitás hiánya nem csupán a személyes kapcsolatokra van hatással, hanem a testi és lelki egészségre is. Milyen betegségeket katalizálhat?

A szexualitás az emberi jólét elengedhetetlen része, különösen a nők számára, akik esetében a szexuális vágy hiánya komoly egészségügyi következményekkel járhat. A női szexualitás nem csupán a párkapcsolatok harmonikus működésének egyik alappillére, hanem a mentális és fizikai egészség fenntartásában is jelentős szerepet játszik. Egyre több kutatás mutatja ki, hogy a szexuális aktivitás hiánya különféle betegségek katalizátora lehet, ami még inkább aláhúzza a probléma fontosságát.

A szexuális vágy hiányának egészségügyi következményei

A szexuális vágy csökkenése vagy teljes hiánya egy olyan jelenség, amely számos nő életében megjelenhet, különösen a menopauza időszakában vagy hosszabb távú stresszhatások alatt. Ez a probléma nem csak a kapcsolatok dinamikáját befolyásolja, hanem a nők testi és lelki egészségét is. Kutatások szerint a szexuális elégedettség és a jóllét szorosan összefüggnek egymással, és a szexualitás hiánya növelheti a depresszió, szorongás, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Egy 2018-ban a Journal of Sexual Medicine című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint a női szexualitás hiánya növelheti a magas vérnyomás, szívbetegségek, és cukorbetegség kockázatát is. Ennek oka, hogy a szexuális élet serkentő hatással van a vérkeringésre, javítja a hormonális egyensúlyt, és hozzájárul a stressz csökkentéséhez. Amikor ezek a folyamatok megszakadnak, a test fiziológiája sérülékenyebbé válik különféle betegségekkel szemben.

Mentális és érzelmi hatások

A női szexualitás hiányának egyik leggyakoribb következménye a mentális egészség romlása. Dr. Emily Nagoski, szexuálpszichológus és nemzetközi hírű szexuális nevelő szerint a szexuális vágy csökkenése gyakran összefüggésbe hozható olyan pszichés problémákkal, mint a depresszió és a szorongás. „A szexualitás hiánya nem csupán fizikai, hanem pszichológiai szempontból is kihat a nőkre. A szexuális elégedetlenség alááshatja az önbizalmat, és hosszú távon hozzájárulhat az elszigeteltség, valamint az önértékelési zavarok kialakulásához” – magyarázza Dr. Nagoski.

Ez a mentális-érzelmi kapcsolat pedig egy ördögi kört indíthat el: a szexuális vágy csökkenése depressziót és szorongást okozhat, ezek pedig tovább ronthatják a szexuális életet. Ez a körforgás komoly negatív hatással lehet a párkapcsolatokra, amelyek szintén szenvedhetnek a fizikai intimitás hiányától.

Szív- és érrendszeri problémák

Szexuálpszichológiai és orvosi kutatások szerint a kielégítő szexuális élet segíti a vérnyomás szabályozását, a szívritmus kiegyensúlyozását, és jótékony hatással van a vérkeringésre. A szexuális vágy hiánya vagy teljes inaktivitás esetén ezek a pozitív hatások elmaradnak, ami hosszabb távon hozzájárulhat a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, illetve más krónikus állapotok kialakulásához. A Harvard Medical School egy 2016-os publikációja szerint a szexuálisan aktív nők körében alacsonyabb a kardiovaszkuláris betegségek előfordulása, mint azoknál, akiknél hosszabb távon nincs szexuális aktivitás.

Hormonális egyensúly és szexualitás

A szexualitás és a hormonok közötti szoros kapcsolat szintén kulcsfontosságú. A nők esetében a hormonális ingadozások – különösen a menopauza idején – jelentős hatással vannak a libidóra. Amikor a szexuális aktivitás hiányzik, a hormontermelés is csökkenhet, különösen az ösztrogén és a tesztoszteron szintje, amelyek a szexuális vágy és a fizikai intimitás szempontjából elengedhetetlenek. Ennek eredményeként a nők nemcsak szexuális vágyukat, hanem energiaszintjüket és általános vitalitásukat is elveszíthetik.

A szakértők véleménye

Dr. Hevesi Krisztina, szexuálpszichológus és szakértő szerint a női szexualitás hiánya nem csupán egyéni probléma, hanem társadalmi szintű kérdés is, amely hatással van a nők mentális és fizikai egészségére. Egy tavaly vele készült beszélgetésben kiemelte, hogy szexuális élet hiánya komoly stresszfaktor lehet, amely nemcsak a mentális, hanem a testi egészséget is negatívan befolyásolja. A szexualitás és az egészség közötti összefüggések feltárása kulcsfontosságú a nők életminőségének javításában, hiszen a szexualitás a testi-lelki harmónia egyik alapvető része.

Hogyan lehet visszanyerni a szexuális vágyat?

Szakértők szerint a szexuális vágy csökkenése természetes folyamat lehet, de számos módon lehet segíteni annak visszanyerését. Az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás és a megfelelő étrend mind hozzájárulhatnak a hormonális egyensúly fenntartásához és a mentális jólléthez. Emellett léteznek olyan természetes alapú étrend-kiegészítők, amelyek segíthetnek a szexuális vágy helyreállításában, de a legfontosabb a szexuális egészség tudatos kezelése, és szükség esetén szakértői segítség igénybevétele.

Cél: a testi és lelki egészség

A női szexualitás hiánya nem csupán a személyes kapcsolatokra van hatással, hanem a testi és lelki egészségre is. A mentális és fizikai betegségek elkerülése érdekében fontos, hogy a nők figyelmet fordítsanak szexuális egészségükre, és ne féljenek segítséget kérni, ha úgy érzik, hogy szexuális életük nem kielégítő. Az életminőség javításának részeként érdemes szem előtt tartani, hogy a szexualitás az egészség alapvető része, amit ugyanúgy egyensúlyban kell megőriznünk, mint például a vérnyomásunkat.