• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

EMI jó az orvosnak és a betegnek is

Praxis Forrás: Weborvos Szerző:

2004 január elsejétől már emelt díjat fizet a biztosító a programozott ellátást nyújtó rendelőknek.

Ez év nyarától már rendelet kötelezi a háziorvosokat arra, hogy pácienseiket előzetes időpontegyeztetés alapján fogadják a rendelőikben. E szabályozásnak éppen az volt a célja, hogy elkerüljék a betegek órákig tartó várakoztatását. Baranyában a háziorvosok többsége alkalmazkodott az új szisztémához,igy egy-egy váróhelyiségben már valóban nem ülnek, illetve állnak a rendelési idő alatt tömegével a betegek.


E kötelezvény kiegészítéseként született döntés alapján január elsejétől magasabb díjazásban részesülnek majd azok a háziorvosok, illetve járóbeteg szakrendelők, akik vállalják a programozott betegellátást. Ez azt jelenti, hogy a szokásos rutin belgyógyászati vizsgálatokon kívül elvégeznek szűrési és gondozási feladatokat is, természetesen kontrollált formában.
Ezek a rendelők kaphatnak EMI minősítést, melyet a Magyar Praktizáló Orvosok Szövetsége (MAPOSZ) dolgozott ki. A programozott betegellátás minőségi rendszeréhez való csatlakozás senki számára nem kötelező érvényű, de az így kapható plussz juttatás motiváló.


Baranya 300 családorvosi praxisa közül jelenleg 15 rendelő nyújt EMI-rendszerű szolgáltatást, ami egyben azt jelenti: a minőségbiztosított rendelők esztétikus környezetben működnek, felszereltségük pedig megfelel az uniós elvárásoknak. A régi műanyagszékeket például sok helyütt tetszetős bőrganitúrák váltották fel, van ahol halk zene szól a váróban, de nem ritka a televizíó sem. A szolgáltatások rendjét és díját a váróterem falára kifüggesztett tájékoztató táblán a betegek elolvashatják. A minőségi ellátást biztosító háziorvosi rendelők zömében már mód nyílik arra is például, hogy a vért helyben vegyék le, a helyben elvégzett szűrővizsgálatok időben fényt derítenek egy kezdődő hypertoniára, vagy egy látens diabéteszre,megkímélve a beteget a beutalástól számított több hetes szakrendelői tortúrától.


Azok a rendelők, amelyek megkapták az EMI minősítést, rendszeres kontroll alatt állnak, azaz: munkájukat folyamatosan ellenőrzik az ÁNTSZ-ek. Erre azért van szükség, mert ha mondjuk egy „betegbarát" rendelő szolgáltatása időközben megromlik, a megkapott minősítés tőle vissza is vonható. A megkérdezett pécsi háziorvosok körében a MAPOSZ által kidolgozott rendszer megfelelő fogadtatásra talált, s néhányan elmondták: az OEP–től kapható emelt díjazás pedig sokukat arra ösztönöz, hogy rendelőjét, szolgáltatásait valóban az unió elvárásaihoz igazítsa. Ezzel pedig mindenképpen jól jár nem csak maga a háziorvos, de a beteg is.

Legolvasottabb cikkeink