• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

25 éves a Sántha Kálmán Szakkollégium

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A mindenkori igazgatók és szakkollégisták mutatják be az egyesület jelenét és múltját.

A Sántha Kálmán Szakkollégium fennállásának 25. évfordulója alkalmából szerveznek emlékkonferenciát május 18-án a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumban.

Szakkollégiumunk 1987-ben indult néhány lelkes ifjú szervezésében, Kertai Pál professzor inspirációja alapján. Eleinte teadélutánok keretén belül, majd egyre inkább szervezett formában működött, míg végül 1996-ban a megyei bíróság által is bejegyzett egyesületté vált. Nevét Prof. Dr. Sántha Kálmán, egyetemünk méltán híres ideggyógyász professzora után kapta. Az akkori szakkollégisták az orvosi kar legjobb hallgatói közül kerültek ki, és azóta többjük intézet- vagy tanszékvezetői beosztásban dolgozik itthon vagy külföldön. Az alapítók a Szakkollégium céljául azt tűzték ki, hogy tagjainak biztosítsa az egyetemi képzésen túlmutató szakmai és általános műveltség megszerzésének lehetőségét, kiemelten fontos feladatának tartva a tehetséggondozást mind tudományos, mind kulturális téren. Annak érdekében, hogy a Szakkollégium ehhez a célkitűzéshez hű maradjon, a hagyományok megtartása mellett folyamatos fejlődésre is szükség volt mind szervezettségben, mind szakmai és technikai téren – ismertette Dr. Muszbek László akadémikus, egyetemi tanár a Sántha Kálmán Szakkollégium igazgatója.

Hazánkban a DE OEC az elsők között alakított ki átfogó tehetséggondozó programot. Ennek eredményeként diákjaink jelentős hazai és nemzetközi sikereket érnek el, és különösen motiváltak az új ismeretek megszerzésére és továbbadására. Ennek jegyében született meg és működik nagy érdeklődés közepette a Sántha Kálmán Szakkollégium – emelte ki Dr. Paragh György egyetemi tanár, centrumelnök.

A folyamatos fejlődésnek köszönhetően jelenleg a Szakkollégium több mint 80 tagot számlál, félévente 7-8 kurzust, illetve színvonalas kulturális eseményeket szervez, emellett kiscsoportos foglalkozásokon teremt alkalmat a tehetséggondozásra. A tehetséggondozó programba már a középiskolák kiemelkedő képességű diákjait is bevonjuk az évente megrendezendő, igen sikeres két hetes Nyári Tudományos Tábor keretében – tette hozzá Kárász Orsolya 6. éves orvostanhallgató, a Sántha Kálmán Szakkollégium elnöke.

Az utóbbi 25 év során bekövetkezett folyamatos fejlődést mutatják be az Emlékkonferencián, melyet Dr. Paragh György, egyetemi tanár a DE OEC elnöke nyit meg. Dr. Csiba László egyetemi tanár Sántha Kálmán életéről tart előadást, majd a Szakkollégium mindenkori igazgatói, elnökei illetve tisztségviselői számolnak be arról, hogy valósították meg a fent említett célkitűzéseket. Az előadók között szerepel többek között Prof. Dr. Kertai Pál, Prof. Dr. Muszbek László, Prof. Dr. Nagy László, Dr. Bíró Lajos illetve Kárász Orsolya. Az emlékülést követően a résztvevők megkoszorúzzák Dr. Sántha Kálmán professzor mellszobrát.