• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

584 új orvosdoktort avattak fel a Semmelweis Egyetemen

Regionális hírek 2023.06.26 Forrás: Semmelweis Egyetem
584 új orvosdoktort avattak fel a Semmelweis Egyetemen

Merkely Béla: "A diploma csak a szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy jó orvossá váljon, ahhoz az is kell, hogy jó ember legyen az illető".

334 magyar, 143 angol és 107 német nyelvű képzést végző hallgató tette le orvosi esküjét az Általános Orvostudományi Kar diplomaosztóján a Papp László Sportarénában tartott nyilvános szenátusi ülésen. Közülük 141-en vehettek át sum cum laude, 406-an pedig cum laude minősítésű diplomát, 37 hallgató pedig rite minősítéssel zárta tanulmányait. A végzősöket dr. Merkely Béla rektor és dr. Kellermayer Miklós dékán fogadta doktortársakká - írta beszámolójában az egyetemi portál.

Húsz évvel ezelőtt, 2003-ban végzősként, hallgatói vezetőként búcsúztattam a hatodéves hallgatókat. Megtiszteltetés, hogy két évtizeddel később újra alkalmam nyílik erre – mondta köszöntőjében dr. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára, miután tolmácsolta Pintér Sándor belügyminiszter jókívánságait. Beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy alkalmazkodni szükséges az elmúlt évtizedek robbanásszerű tudományos és technológiai fejlődése okozta változásokhoz az egészségügyben is. Elismerően szólt arról, hogy a Semmelweis Egyetem volt Magyarországon az egyik első intézmény, amely használni kezdte a robotsebészetet, napjainkban pedig élen jár a mesterséges intelligenciával kapcsolatos orvostudományi fejlesztésekben.

Az új eszközök, eljárások hatására mindinkább átalakul az orvosok szerepe a gyógyításban: egyre bonyolultabb munkamegosztású és összetételű csoportokban dolgoznak, amelyeknek szerves részei a munkájukat segítő, egyes feladataikat átvevő paramedikális hivatások – mint a diplomás szakdolgozók, ápolók, technikai asszisztensek, védőnők, szociális munkások – képviselői is. Szintén komoly változásokat hoz az, hogy a születéskor várható élettartam növekedésével egyre több lesz a folyamatos egészségügyi ellátást igénylő beteg is. Emiatt hangsúlyosabb szerepet kap a megelőzésre, egészségfejlesztésre koncentráló orvoslás, de jelentős változásokat hoz az orvos-páciens viszonyban a szolgáltatói funkciókat előtérbe helyező „egészségügyi ipar” térnyerése miatt a páciensek elvárásainak változása is.

„A technikai fejlődés, a fokozódó specializáció, a csapatmunka erősödése, a társszakmák közreműködése, vagy éppen a szolgáltatói szemlélet valóban alapvetően változtatja meg, hogyan viszonyulunk az orvosi hivatás fogalmához, az orvos szerepéhez a gyógyítás folyamatában, ezért is kiemelten fontos visszatalálni az alapokhoz, ahonnan a gyógyító hivatás elindult. Igazán nagy orvossá akkor válhat valaki, ha képes meglátni páciensében az embert, és a gyógyítás folyamatában képes megélni a hivatás eredeti alapjait. Az emberi nagyság teszi az igazi orvost” – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: „Kívánom önöknek, hogy az orvosi hivatásban megtalálják azt az életpályát, amelyben mind szakmailag, mind emberileg ki tudnak teljesedni, a betegeik, azok hozzátartozói és az egész magyar társadalom javára. Kedves kollégák, üdv a csapatban!”

A tudósítás további részletei a teljes cikkben

(Fotó: Semmelweis Egyetem)