• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

888 millió a hallgatóbarát felsőoktatásra

Regionális hírek Forrás: Debreceni Egyetem

A projektben többek között 330 oktató kap szakirányú továbbképzést.

Három milliárd forintból teszi gyakorlatközpontúvá és hallgatóbaráttá az élettudományi-klinikai felsőoktatást a Debreceni Egyetem a Pécsi és Szegedi Tudományegyetemmel, valamint az MTA Szegedi Biológiai Kutató Központtal közösen. A Debreceni Egyetemen a 888 millió forintos támogatási összegből az Általános Orvostudományi, Egészségügyi, Fogorvostudományi, Gyógyszerésztudományi és Népegészségügyi Kar részvételével 69 új tananyagot dolgoznak ki - tudatta az intézmény közleménye. A projektben nyolc nemzetközi partnerrel működnek együtt, és 330 oktató kap szakirányú továbbképzést. Mind az öt karon korszerűsítik az Alumni rendszert és a hallgatói adminisztrációs ügykezelő informatikai rendszert is.

Az egészségügyi tananyag adatbázist a párhuzamosságok csökkentése érdekében tekintik át, illetve oktatási segédanyagokat is készítenek. Új szakok és szakirányok elindításnak megalapozásához is lehetőséget teremt a program, például a dietetikus és citológiai-hisztológiai analitikus szakirány és gerontológiai mesterszak esetében. Az idegen nyelvű orvosképzés szakmai színvonalának növelése, karrierirodák létrehozása és az oktatók módszertani képzése is a projekt kiemelt célja.

A Pécsi Tudományegyetem vezetésével létrehozott konzorcium fő feladata a felsőoktatáshoz kapcsolódó egészségipar fejlesztése, és az orvosképzés nemzetközi piaci pozíciójának erősítése, valamint a szervezetfejlesztés és a képzések modernizálása a munkaerő-piac igényeihez illetve a társadalmi, szakmai elvárásokhoz.

A 2014 májusában indult projekt 17 hónapja alatt a négy intézmény együttműködések kialakítására törekszik a munkaerő-piaci szereplőkkel annak érdekében, hogy minél jobban hozzáigazíthassák az egyetemek képzési kínálatát a valós igényekhez. A friss diplomásokat is szeretnék segítni az elhelyezkedésben, ezért szélesítik a gyakorlati képzések körét, és pályakövetési modellt is kidolgoznak, továbbá a kutatási kapacitásokat, a határon átnyúló együttműködéseket is fejlesztik. A projekt eredményeként a három egyetem közös módszertani alapokat hoz létre, de a tananyagot és a

A projekt megnevezése: Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére
Egyedi azonosító: TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001
Támogatás összege: 2 967 189 504,-Ft (100%), Debreceni Egyetem: 888 000 000,- Ft
Megvalósítási időszak: 2014.05.01-2015.09.30