• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

 • egynapos sebészet
  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

A 70 Éves dr. Gera István professzort köszöntötték

Regionális hírek 2019.05.24 Forrás: Semmelweis Egyetem
A 70 Éves dr. Gera István professzort köszöntötték

Nemcsak az egyetem, hanem az egész magyar fogorvos társadalom meghatározó személyisége.

A Semmelweis Egyetem és a kar vezetői és munkatársai 70. születésnapján köszöntötték Dr. Gera Istvánt, a Fogorvostudományi Kar (FOK) volt dékánját, a magyarországi parodontológia oktatás elindítóját, akinek vezetésével az első és egyetlen hazai önálló Parodontológiai Klinika elindult 1997-ben - számolt be róla az egyetem honlapja. A professzor a köszöntésekre reagálva elmondta: boldog embernek tartja magát, mert mindig azt csinálta, amit szeretett, és mindig nagyszerű emberek vették körül.

Dr. Gera István az Egyesült Államokból hazatérve Magyarországon elsőként alkalmazott csontkorrekciós és esztétikai műtéteket, valamint utógondozással kapcsolatos eljárásokat – kezdte köszöntőjét Dr. Merkely Béla rektor. Nevéhez fűződik a modern parodontológia magyarországi bevezetése, irányításával alakult meg a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikája, ami mára a szakterületén az egyik legnagyobb rezidensprogrammal rendelkezik Európában. Dr. Gera István 2004 és 2010 között volt a Fogorvostudományi Kar dékánja. Az ünnepelt a Szenátusnak több cikluson keresztül volt tagja, és nemcsak az egyetem, hanem az egész magyar fogorvos társadalom meghatározó személyisége – emelte ki Dr. Merkely Béla. Mint elmondta, ismertségét, tudását, kiváló oktatói készségét professor emeritus cím adományozásával is elismerték nemrégiben.

Az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet professor emeritusa, Dr. Mandl József köszöntőjében hangsúlyozta: Dr. Gera István a Semmelweis Egyetem egyik meghatározó arca. Mint visszaemlékezett, elsőéves medikusként találkoztak először Nagy János biofizikus speciálkollégiumán. Dr. Gera István szájsebész szeretett volna lenni, de a parodontológián tudott elhelyezkedni, így került be egy szakmai közösségbe, elsajátította annak meglévő értékeit, alapított egy klinikát, kiteljesített egy tantárgyat és gyarapított értékeit most továbbadja – foglalta össze az ünnepelt pályáját néhány szóban Dr. Mandl József. Így működik az egyetem – világított rá; így tevékenykedik egy egyén egy szakmai csoporton belül önmaga és az egész közösség érdekében. A FOK-on pedig több ilyen közösség is kialakult – tette hozzá. Dr. Gera Istvánt mint vezetőt is méltatta. Feleségével az egyetemen ismerkedtek meg, és minden helyzetben támogatták egymást – mondta Dr. Mandl József. „István egy becsületes, egyenes ember. Az élet minden területén az erkölcsiséget keresi, abban hisz, ahhoz tartja magát, úgy cselekszik és úgy viselkedik” – szólt a professor emeritus.

„Boldog ember vagyok, mert mindig azt csináltam, amit szerettem, és mindig fantasztikus emberek vettek körül” – reagált a köszöntésekre Dr. Gera IstvánA teljes beszámolót itt olvashatják.

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink