• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A Semmelweis Egyetem 2582 hallgatót vesz fel

Regionális hírek Forrás: MTI

Az Általános Orvostudományi Kar a legnépszerűbb szakok TOP 10-es listájára is felkerült.

Összesen 2582 hallgatót vesz fel az idén a Semmelweis Egyetem hat kara, közülük 2441-en államilag finanszírozott, míg 141-en költségtérítéses képzésre nyertek felvételt - tájékoztatta az intézmény oktatási rektorhelyettese az MTI-t. Tímár József közölte, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának államilag finanszírozott képzésére 423 ponttal lehetett bejutni. Itt lett a legmagasabb a ponthatár az orvosképző intézmények közül, országos szinten pedig ez a tizedik legmagasabb pontszám az állami ösztöndíjas alapképzések és osztatlan mesterképzések közül - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint az általános orvostudományi kar a legnépszerűbb szakok TOP 10-es listájára is felkerült, a jelentkezők száma alapján felállított listán a kar a harmadik helyen áll. Mivel 1494-en jelentkeztek ide és ebből 1002-en első helyen jelölték meg ezt a kart, több mint háromszoros volt a túljelentkezés.

A rektorhelyettes kitért arra, hogy az orvosképzéshez hasonlóan a fogorvos tudományi és a gyógyszerész tudományi területen is a Semmelweis Egyetemre volt a legnehezebb bejutni. A fogorvos tudományi kar államilag finanszírozott képzésén 422 pont kellett a bekerüléshez, az önköltséges szakon ennél is több, 428, míg a gyógyszerész tudományi karon 371. Mindez azt mutatja, hogy vonzó a magas követelményeket támasztó Semmelweis Egyetem a fiatalok számára, és a legjobb alapképzettségű hallgatók kerülnek ide - hangsúlyozta Tímár József.

Közlése szerint az egészségügyi közszolgálati kar államilag finanszírozott képzései közül az egészségügyi szervező szakra kellett a legmagasabb pontszám, 349. Az egészségtudományi karon az ápolás-betegellátás (gyógytornász) szakhoz kellett a legjobban teljesíteni, itt 400 volt a ponthatár. A testnevelési és sporttudományi karon a humánkineziológia szak "jelentette a legmagasabb akadályt", itt 412 pont kellett a bekerüléshez.
Az általános orvostudományi karra 405-en államilag finanszírozott, míg 11-en önköltséges képzésre nyertek felvételt.

A fogorvos tudományi karon az államilag finanszírozott képzésre felvett hallgatók száma 98, az önköltséges képzésre 3 embert vettek fel. A gyógyszerész tudományi karra 157-en államilag finanszírozott, 3-an önköltséges képzésre nyertek felvételt. Az egészségtudományi karon 1029 hallgató államilag finanszírozott helyen, 70-en önköltséges helyen iratkozhatnak majd be. Az egészségügyi közszolgálati karon az államilag finanszírozott képzésre felvett hallgatók száma 83, az önköltséges képzésre 1 embert vettek fel. A testnevelési és sporttudományi karon 669-an államilag finanszírozott, 53-an pedig önköltséges helyre nyertek felvételt.

A karok többsége szinte a teljes kapacitását feltöltötte, így a pótfelvételi eljárásban már viszonylag szűk lesz a mozgástér - közölte az oktatási rektorhelyettes.

Legolvasottabb cikkeink