• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A Szent János Kórház legyen a szuperkórház

Regionális hírek Forrás: MTI-Weborvos

Aláírásgyűjtés indult, hogy a Szent János Kórház legyen a fővárosi szuperkórház. Újpest is like-háborút indít.

Aláírásgyűjtés indult azért, hogy a Szent János Kórház területén, vagy annak közvetlen közelében épüljön fel a kormány által tervezett új fővárosi központi kórház. A XII. kerületi helyszínt támogató aláírásgyűjtő ívet a kezdeményező Szilágyi Zsolt helyi lokálpatrióta mellett Láng Zsolt, a II. kerület és Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere írta alá elsőként a Szent János Kórházban tartott sajtótájékoztatón.

A XII. kerületi helyszínt támogató aláírásgyűjtő ívet a kezdeményező Szilágyi Zsolt lokálpatrióta mellett Láng Zsolt, a II. kerület és Pokorni Zoltán, a XII. kerület Fidesz-KDNP-s polgármestere írta alá elsőként a Szent János Kórházban tartott sajtótájékoztatón, továbbá a kórház több vezetője.

A két önkormányzati vezető egyebek mellett azzal érvelt a közép-budai helyszín mellett, hogy az tömegközlekedéssel és autóval is elérhető távolságban van mind az észak-, mind pedig a dél-budaiak, valamint a 120 - az ellátási területhez tartozó - agglomerációs település számára.

Az új budapesti "szuperkórház" építéséről szóló javaslatot Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be még február 5-én, azóta több kerületi vezető - köztük Bús Balázs óbudai és Wintermantel Zsolt Fidesz-KDNP-s újpesti polgármester - is jelezte, azt szeretné elérni, hogy a több tízmilliárd forintos beruházás a kerületében épüljön fel, vagy azt, hogy az ottani intézményeket fejlesszék. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta, álláspontja szerint konzultációt kell indítani a kérdésről, és meg kell kérdezni a budapestieket.

A civil kezdeményező és a polgármesterek arról beszéltek, nemcsak az érintett kerületiek támogató aláírására számítanak, hanem mindenkiére, aki szerint a Szent János Kórház vagy annak közvetlen környezete alkalmas helyszín lehet az új egészségügyi intézmény kialakítására. Közölték, a főváros több pontján, például egészségügyi intézményekben, valamint az érintett agglomerációs településeken is folytatnak majd aláírásgyűjtést.

Pokorni Zoltán elmondta, a legtöbb nagy kórház a főváros pesti oldalán van, és az elmúlt évtizedekben is inkább azokat újították fel, ezért most egy budai, közép-budai egészségügyi fejlesztésre, beruházásra lenne szükség. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Szent János Kórház nemcsak fővárosiaknak, hanem - nagyjából Esztergomtól délre egészen a Zsámbéki-medence aljáig tartó területről - az agglomerációs településeken élőknek is biztosít sürgősségi ellátást.

Arról is beszélt, bárhol is épül majd fel az új kórház, az intézménynek a mostani szakmai stáb, egészségügyi személyzet kell, hogy a bázisa legyen. Jelezte, bízik abban, hogy a kormány még a nyáron döntést hoz az ügyben, és így mielőbb megkezdődhet a beruházás.

Láng Zsolt felidézte a kerületében az elmúlt években tett több száz millió forint értékű egészségügyi fejlesztést, ugyanakkor arról is beszélt, a közép-budai sürgősségi és a kórházi ellátást már nem tartja megfelelőnek. Úgy vélte, a Szent János Kórház épülete, infrastruktúrája nem teszi lehetővé a 21. századi gyógyítást akkor sem, ha az intézményben egyébként kiváló orvosok dolgoznak. Arra hívta fel a figyelmet, a kórház jelenleg a különböző egészségügyi ellátások tekintetében a régióban 600 ezer - 1,2 millió ember ellátásáért felel. Azt hangoztatta, céljuk az, hogy az új közép-budai kórház egy modern és a következő évtizedekre is színvonalas ellátást nyújtani tudó egészségügyi központ legyen.

A polgári kezdeményezést elindító Szilágyi Zsolt az MTI-nek azt mondta, várhatóan augusztus végéig gyűjtik az aláírásokat, az íveket pedig a döntéshozóknak, a kormány számára fogja eljuttatni. Közölte azt is, hogy egy a mostanival azonos tartalmú kezdeményezést már elindított egy éve, akkor mintegy 650-en támogatták azt aláírásgyűjtő íveken, valamint az interneten.

(A képen Kázmér Tibor, a Szent János Kórház főigazgatója aláírja az aláírásgyűjtő ívet a Szent János Kórházban tartott sajtótájékoztatón 2015. május 26-án. Mellette Pokorni Zoltán, a XII. kerület és Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, valamint Szilágyi Zsolt, a polgári kezdeményezés elindítója (b-j). MTI Fotó: Marjai János)

Újpest felveszi a kesztyűt
"Úgy látszik emocionális húrokat is pengetni kell, sőt az állampolgári lobbit is be kell vetni!"- reagált a Facebookon Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere Pokorni Zoltán és Láng Zsolt mai aláírásgyűjtési kezdeményezésére a lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint.
"Továbbra is határozott álláspontom az, ha a Kormány egy modern, a kor követelményeinek megfelelő, gazdaságosan üzemeltethető kórházat akar építeni, akkor annak zöldmezős beruházásban, kitűnő közlekedési kapcsolatokkal rendelkező helyszínen kell megvalósulnia. Erre az Újpesti helyszín tökéletesen megfelelne!" - írta hivatalos Facebook oldalán. Emlékeztet, már korábban egy blogbejegyzésében is felhívta a figyelmet arra, hogy az Újpesti helyszín minden szempontból megfelelőbb az új kórház számára, mint a budai. Mint fogalmazott: "Lehet élcelődni belső ellentétekről, okoskodni arról, hogy mit akarunk mi, újpestiek, minek új, mikor ott a régi, és más hasonló blődségekkel szórakoztatni a nagyérdeműt. Engem ez mind nem érdekel. Engem egyedül Újpest érdekel. Én azért küzdök, mert az újpestieknek egész egyszerűen jár egy kórház, és jár a tisztességes egészségügyi ellátás."

"Kérem, aki egyet ért azzal, hogy Újpest, továbbá Észak-Pest Észak Budával együtt megérdemel egy magas színvonalú kórházat, kedvelje EZT a bejegyzést!" - szól a felhívás, hangsúlyozva: "Újpest már többször megmutatta: Velünk számolni kell!" - áll a közleményben.