• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Áloméj az állatkertben beteg gyerekeknek

Regionális hírek Forrás: MTI

Fogyatékkal élőket támogató szervezetekkel működik együtt a fővárosi Állatkert.

Együttműködési megállapodást írt alá több, fogyatékkal élőket támogató szervezettel a Fővárosi Állat- és Növénykert pénteken. Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, és a Siketvakok Országos Egyesülete képviselői az aláírással szakmai támogatást nyújtanak az intézménynek ahhoz, hogy az állatkert megfelelő szemléltető és segédeszközöket alakíthasson ki fogyatékossággal élő látogatói számára.

A fővárosi állatkertben már most is élethű, tapintható faszobrok, az állatokról szóló, Braille-írással készült információs táblák várják a vakokat és gyengénlátókat, illetve a lehető legtöbb eszközzel igyekeznek megvalósítani az akadálymentességet.

Persányi Miklós főigazgató a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az állatkert az egyes szervezetek igazolvánnyal rendelkező tagjai számára belépődíj-kedvezményt ad, amely évi mintegy húszmillió forint hozzájárulást jelent. A főigazgató kitért arra is, hogy állatterápiás és gyermekgyógyászati központ létesítését is tervezi az intézmény, kiaknázandó az állatokkal való kapcsolattartásnak a gyógypedagógiai és egyéb fejlesztő tevékenységek területén rejlő lehetőségeit.

Az együttműködés részeként idén is megrendezik a Sérült Gyermekek Napját. A rendszerint őszi rendezvényt eddig több mint húsz alkalommal tartották meg az állatkertben, ahol olykor hétezren is részt vesznek a különleges programokon.

Június 7-én kerül sor az Áloméj az állatkertben elnevezésű programra, amelyen idén a Bethesda Gyermekkórház lakóit látják vendégül. Az este héttől 11 óráig tartó rendezvényt a világ 250 állatkertjében egyszerre tartják. A budapesti intézmény immár kilencedik alkalommal csatlakozik a nemzetközi programhoz.

Kósa Ádám európai parlamenti képviselő, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke kifejtette: a megállapodás megkötése remek lehetőség arra, hogy a fogyatékkal élőket "ne sajnáljuk, hanem egyenlőséget biztosítsunk számukra". Mint elmondta, az egyezség sarkalatos pontja nem az, hogy anyagi támogatást, hanem hogy egyenlő lehetőségeket biztosítanak az aláírók ezeknek az embereknek.