• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

Beváltak az uniós támogatással beszerzett eszközök

Regionális hírek 2020.11.07 Forrás: MTI
Beváltak az uniós támogatással beszerzett eszközök

Az új NMR-készülék által nyújtott információk szinte a kémia, biológia, gyógyszerészet, orvostudomány összes területén felhasználhatók.

A szerves kémia, a gyógyszerkutatás, a kémiai biológia, a biofizika, az anyagtudomány és a mérnöki tudományok területén végzett vizsgálatokhoz szerzett be eszközöket 741,46 millió forintért uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A közlemény szerint az anyag- és élettudományi kísérletekben használható Bruker Skyscan 2211 mikro-CT (komputertomográf) berendezést; cseppfolyós nitrogénnel hűtött elektronikájú, alacsony zajszintű, szélessávú mérőfejjel és temperálható mintacserélővel felszerelt 500 MHz-es NMR-spektrométert (mágneses magrezonancia spektrométert), valamint a szupravezető mágnesek működési költségeinek csökkentéséért héliumvisszanyerő-rendszert; hélium- és nitrogén-cseppfolyósító berendezéseket szerzett be az egyetem.

A hiánypótló eszközök segítségével biztosított a modern anyagok legszélesebb körének vizsgálata az atomi szinttől a háromdimenziós szubmikrométeres szerkezetekig. A mikro-CT készülék a teljes régióban hiánypótló. Beszerzése óta több új tudományos és ipari együttműködés alapját adta, kiszolgálva az anyagtudománnyal foglalkozó akadémiai, illetve versenyszférát - a műanyag- és gumiipart -, valamint a kísérletes orvostudománnyal foglalkozó egységeket is.

A berendezés révén az SZTE alapító tagként csatlakozhatott az MTA Anyagtudományi és szilikátkémiai munkabizottsága égisze alatt idén létrehozott röntgentomográfiás fórumhoz, és az egyetem kutatói már tíznél több nemzetközi folyóiratban megjelent közleményben használták az új készülékkel nyert eredményeket.

Az új NMR-készülék a modern kiegészítő műszerekkel költséghatékonyan vált üzemeltethetővé, a készülék által nyújtott információk szinte a kémia, biológia, gyógyszerészet, orvostudomány összes területén felhasználhatók, száznál több nemzetközi folyóiratban megjelent publikációban szerepelnek az új készülékkel nyert mérési eredmények.

Legolvasottabb cikkeink