• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bokrétaünnep a békéscsabai kórházban

Regionális hírek Forrás: GYEMSZI - Weborvos

Bokrétát kap a Dr. Réthy Pál Kórház és Rendelőintézet új épületszárnya, kész a tartószerkezet.

Április 29-én kerül sor a 2011. májusában indult 2,5 milliárdos, az „ELLÁTÁS RACIONALIZÁLÁSA A RÉTHY PÁL KÓRHÁZBAN" uniós projekt újabb eseményére: az új épületbővítmény gyulai úti építési munkaterületén sajtónyilvános Bokréta ünnepségére kerül sor. A bokrétaünnep az építők és építtető(k) közös ünnepe, amelyet az épület tartószerkezetének elkészültekor szoktak megtartani. A hagyományok szerint az épület legmagasabb pontjára bokrétafát állítanak.

A TIOP-2.2.4/09/1-2010-0022 sz. 2014-ben befejeződő pályázat megvalósulását az Európai Unió és a Magyar Állam támogatta. A pályázat részeként, 1,1 milliárdos beruházással valósul meg az új épületszárny, és 32 férőhellyel bővül a meglévő Gyulai úti parkoló. A közel egy éves beruházás során megújul a Patológia és a Központi Műtő, valamint az Intenzív Osztály új épületbe való költözését követően a felszabaduló régi épületszint is. A projekt célja a széttagoltság megszüntetése, az egységes rendszer kialakításával, és a betegirányítási rendszerbe történő integrálásával a valóban költséghatékony ellátás létrehozása. Az átköltöztetéssel egyidejűleg a már jelentősen elöregedett eszközpark felfrissítése, cseréje is megtörténik 882 259 940 Ft értékben. Az új épületrészbe való átköltözés energetikailag is jelentős költségcsökkenést okoz - tudatta közleményében a GYEMSZI.

A központi műtéti tömbhöz kapcsolódó ellátások fejlesztése során az új épület a jelenlegi épülettömb műtői blokkjához illesztetten, azzal megegyező szintmagasságban kerül kialakításra. A háromszintes épület második emeletén a központi műtőhöz kapcsoltan egy 10 ágyas központi intenzív osztály, az első emelet egy 14 ágyas önálló egynapos sebészeti részleg, míg a földszinten az operatív szakmaterületek járóbeteg szakrendelőinek egy része található majd meg.

Az intenzív osztály átköltöztetésével kialakul a sürgősségi betegellátásban legnagyobb arányban résztvevő osztályok komplex egysége, megszűnik az Intenzív osztály – Központi műtő – Sürgősségi osztály jelenlegi széttagolt elhelyezkedése. Ennek köszönhetően jelentősen rövidül a betegút. Az intenzív osztály betegforgalmát legnagyobb részt a Sürgősségi Betegellátó Osztályról érkező betegek, valamint a közvetlenül a műtőből átvett posztoperatív beteg jelentik. A fejlesztésnek köszönhetően zárt, magas higiéniájú és optimális távolságú útvonal kerül kialakításra a súlyos állapotú betegek mozgatásához.

A jelenlegi struktúrában az egynapos sebészeti ellátás a beavatkozást végző műtétes területek aktív fekvőbeteg ellátást biztosító osztályán történik, széttagoltsága, összehangolatlansága miatt az elérhető költséghatékonysága jóval alacsonyabb. Az egynapos sebészeti részleg működéséhez a beavatkozások folyamatosságát 2 műtő biztosítaná. A részleg kiszolgálói hátterében 4 kétágyas és 2 háromágyas, saját vizesblokkokkal ellátott kórtermek kialakítása XXI. századi körülményeket biztosít majd a betegeknek.

Az új épülettömb földszintjén kerülnek elhelyezésre egynapos sebészeti profilhoz illeszkedő (szemészet, ortopédia, nőgyógyászat, aneszteziológia) járóbeteg szakellátók a hozzájuk kapcsolódó várókkal együtt. Az áthelyezés egyrészt a jelenlegi szűkös, zsúfolt elhelyezésük javítása érdekében, másrészt a műtétes- és a technológiai tömbhöz való integrálásuk miatt szükséges.

További központi – technológiai fejlesztések – a műtő, a képalkotó diagnosztika, a patológia és a sterilizáló korszerűsítése, a központi betegirányító egység létrehozása. A pályázat költségvetéséből közel 150 mFt biztosított a belső informatikai rendszer fejlesztésére, valamint a külső rendszerekhez való kapcsolódás, a külső adatszolgáltatások feltételeinek megteremtésére.

A bokrétaünnepen megjelenteket házigazdaként Dr. Becsei László főigazgató főorvos köszönti, a fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet képviseletében Dr. Mészáros János térségi igazgató, Békéscsaba Megyei Jogú Város képviseletében Vantara Gyula polgármester mond ünnepélyes beszédet. A hivatalos köszöntők, beszédek elhangzása után az épület legmagasabb pontjára kihelyezendő bokrétafát is ők szalagozzák fel.

A projektmegvalósításról itt talál részleteket