• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csúcstechnológia érkezett a nyíregyházi kórházba

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Megérkeztek a Tömbkórház Projekt értékes berendezései a Jósa András Oktatókórház onkológiai épületébe, zajlik a gépek összeszerelése.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet (Kedvezményezett), a Szabolcs Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház (Végrehajtásban Közreműködő Szervezet) az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott, „Jósa András Tömbkórház Projekt" című, TIOP - 2.2.7 - 07/2F/2 – 2009 - 0009 azonosító számú projekt keretén belül, az országban egyedülálló módon, egy egész épülettömböt szentelnek a teljes körű onkológiai betegellátás kiszolgálásának. A projektben a nagy értékű onkológiai berendezések beszerzése a legnagyobb jelentőségű folyamat.

Az új eszközök a február 26-ai határidőre megérkeztek, összeszerelésük megkezdődött.

Beszerzésükkel még magasabb szintre léphet a daganatos betegek kezelése a Jósa András Oktatókórházban, hiszen az alapvetően is jól funkcionáló eszközpark fejlesztése lehetővé teszi egy valóban minden korszerű igényt kielégítő komplex onkológiai központ létrehozását - közölte az intézmény.

Az új Onkológiai Centrum a ma Magyarországon elérhető daganatterápiás kezelések szinte mindegyikének feltételeit megteremti betegek és dolgozók számára egyaránt. Rendkívül jelentős fejlemény, hogy az új központban biztosítják az ambuláns- és fekvőbeteg-ellátás teljes elkülönülésének infrastrukturális kereteit. Ezáltal a fekvő betegek korszerűbb körülmények között helyezhetőek el, javul komfortérzetük, a járó betegek ellátása pedig gördülékenyebbé válik. Évente 1000-1200 új beteget látnak el az Oktatókórház Onkoradiológiai osztályán a közel 400 visszatérő, folyamatos kezelésben részesülő páciens mellett, ezért is létfontosságú, hogy a komplett sugárterápiás rendszer kialakításának eredményeként egyre több beteg teljes körű, a legmagasabb szakmai szintű onkoradiológiai ellátására nyílik lehetőség az új központban.

A két új lineáris gyorsító tervezőrendszere, a dozimetriai sugárzásmérő berendezések és a testüregi besugárzáshoz használatos brachyterápiás eszközök egyaránt pontosabb, az élő szöveteket jelentősen jobban kímélő kezeléseket tesznek lehetővé. A CT szimulátor a diagnosztizálás terén biztosít jelentős előrelépést. A sugárterápiás adatok biztonságos kezelésére szolgáló új információs hálózati rendszer pedig szinte teljesen kiküszöböli az emberi figyelmetlenség okozta hibalehetőségeket.

A határidők tartása, a beszerzések és a szállítók teljesítése kiemelt jelentőségű a kórház működése szempontjából.

Bár a berendezések beszerzése a kórházon kívül eső okok miatt csak mintegy 6 hónapos csúszással indulhatott meg, intézményünk mindent megtett a folyamatos betegellátás biztosítása érdekében. Intézményünk gondoskodik a betegek ellátásáról abban az esetben is, ha a féléves késés hatással van a sugárkezelések elvégzésére. A betegek és a kezelések biztonsága érdekében az új géppark akkor fogja megkezdeni működését, amikor a gyógyító szakemberek teljes körű képzése minden előírást betartva megtörtént.

A projekt megvalósításához határidőre be kell fejezni a középső tömb épületét is, amit jelenleg akadályoz a meglévő onkológiai bunker. Az épületet el kell bontani, ami példa nélkül álló műszaki feladat. Emiatt Nyíregyházán rövid időre szünetelni fog a sugárterápia. Felkészült szakemberek végzik majd a munkálatokat a szigorú sugárvédelmi előírások maradéktalan betartása mellett. A két jelenlegi gyorsító berendezést is szétszerelik. Mindezek a munkálatok március 16. napján kezdődnek meg, és május elején zárulnak le, a betegellátás érdekeinek figyelembevétele mellett. A kórház sok szakmai segítséget kap az Országos Onkológiai Intézettől is, felhasználva azokat a tapasztalatokat, amiket a berendezések szétszerelése kapcsán az Intézet korábban szerzett.

Annak érdekében, hogy az Oktatókórház betegei az átmeneti időszakban is részesüljenek a megfelelő ellátásban, intézményünk jelenleg megállapodást készít elő a Debreceni Egyetem Klinikai Központjával a szükséges együttműködés kialakítása céljából.

Mivel egyazon sugárterápiás ciklus alatt nem megoldható a kezelések helyszínének megváltoztatása, március 16-ig befejeződik mindazon betegek kezelése, akiknek ellátása még az Oktatókórházban kezdődött meg, új páciensek fogadására viszont már csak az új berendezéseken lesz mód. Az átmeneti időszakban a Jósa András Oktatókórház betegeit a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Onkológiai Tanszékére irányítják, ahol ellátásuk az Oktatókórház szoros konziliáris együttműködése mellett történik majd. A klinika, orvosainkkal együttműködve, magas szintű ellátást biztosít addig is, amíg az Oktatókórházban lezárul a berendezések és a dolgozók felkészítése az első kezelések elvégzésére. Ennek érdekében a kórház megszervezi a betegek szállítását, és minden egyéb feltétel biztosítását is.

Az új berendezések teljes körű összeszerelése és installálása március 31-éig, a gyorsítók bemérése és egyéb vonatkozó munkálatok április 30-áig fejeződnének be.

A bemérési munkálatokat június hónapig tartó 30 napos próbaüzem követi, amely esetlegesen csökkentett volumenű betegellátás formájában is megvalósulhat. Az asszisztensek, munkatársak oktatása már elkezdődött, az új eszközök üzembe helyezésével párhuzamosan is folyamatosan zajlik majd.

Idén nyártól teljes kapacitással indulnak meg a legmodernebb kezelések intézményünkben, amivel kórházunk felzárkózik az onkológiai centrumok élvonalához - zárul a közlemény.