• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Debrecenben van a legtöbb esélye a koraszülött babának a túlélésre

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A debreceni Gyermekklinikán számos szakterület működik régiós és képzési központként.

A közelmúltban nevezték ki dr. Balla György egyetemi tanárt a debreceni Gyermekklinika igazgatójává. A professzorral terveiről, a klinika legfontosabb ellátási területeiről, régiós feladatairól, kisugárzásáról és diagnosztikai lehetőségeiről beszélgettünk.

Mivel dr. Balla György egyben az 1999-ben megalakult Neonatológiai Tanszék vezetője, megragadtuk az alkalmat, hogy a gyermekgyógyászat egyik legfontosabb sarokpontja, az intenzív újszülött ellátás eredményeit is számba vegyük. Annál inkább, mert a koraszülöttek túlélési esélye országosan itt a legjobb. Európa egyik legjobban felszerelt intenzív osztályaként működhetnek, ahol a csecsemő halandóság öt ezrelék alatti, jobb, mint az európai átlag.

Ha a terhesség elérte a 24. hetet, az újszülött súlya pedig meghaladja az 500 grammot, már 90 százalékos az esély életben tartásukra – tudtuk meg a professzortól. Koraszülés miatt a károsodásoknak leginkább az agy (idegrendszer), a tüdő és a szem van kitéve. Debrecenben a magas színvonalú ellátásnak és szakértelemnek köszönhetően ezeket a károsodásokat a nagyon éretlen születések esetében is ki tudják védeni a koraszülöttek 75 százalékánál. A gyógyító teambe az édesanyát is bevonják.

Debrecen az újszülött gyógyászatban a képzés központjává vált.
Az alap-és járóbeteg gyermekgyógyászati ellátás szempontjából Debrecen és a megye nagyon jó helyzetben van, a hálózat szakembereinek többségét a Gyermekklinika képezte ki. Számos szakrendelése mellett az anyaintézmény elsősorban a fekvőbeteg ellátásért felelős és régiós ellátási kötelezettsége van, Szolnok, Szabolcs, Borsod, Heves és Nógrád megyéből fogadnak betegeket.

Az intenzív újszülött ellátás mellett további erős sarokpont és kiemelt régiós ellátási terület a gyermek művese kezelés és nefrológia, gyermek-onkológia és hematológia, gyermek- sebészet, pulmonológia.

Visszatérve az intenzív újszülött osztályra - amely a szülőszobák közvetlen szomszédságában működik, így óriási előny, hogy szoros az együttműködés a szülészekkel és nem kell szállítani a gyermeket – itt nemcsak a koraszülöttek, hanem az érett, ám beteg újszülöttek ellátásáról is gondoskodnak.

– A közelség és a szoros együttműködés előnye az is, hogy mindent tudunk a méhen belüli történésekről, rendellenességekről, így fel tudunk készülni az adott problémára. Döntő szempont, hogy a koraszülötteket, a beteg újszülötteket sem választjuk el az anyától. Nekik még inkább szükségük van a szerető szívre, hiszen megérzik a közelséget, megismerik az anya hangját. Nem beszélve a friss anyatejről, amit szondázva a koraszülött is megkaphat. Az édesanya éjjel-nappal ott lehet a kicsi mellett, és velünk tart a vizit alatt is. További fontos feltétel az odaadó munka, hogy igazán szolgáló orvosi gárda, egészségügyi személyzet dolgozzon itt. Mi magunk képeztük ki őket, egy részük bejárta a világot, majd hazahozta és itt kamatoztatja a tudását. Még a nővérek egy része is volt külföldi tanulmányúton. A tudás annak is feltétele, hogy uralhassuk a legkorszerűbb technikát.

A Neonatológiai Osztály hat, úgynevezett nagy frekvenciás lélegeztető géppel rendelkezik, amellyel ezer lélegeztetést lehet egy perc alatt végeztetni. (Érzékeltetve a gép teljesítményét: egy egészséges felnőtt 15-20 légzést végez egy perc alatt, az újszülött pedig 40-50-et.) Itt nincs várólista, és nem fontolgatják, hogy kit tesznek a gépre, akinek kell, az megkapja.

Speciális gázadagoló készülékkel szintén rendelkeznek. Olyan diagnosztikai készülékeik is vannak, amelyek alkalmasak arra, hogy egyetlen csepp vérből 40 paramétert határozzanak meg. Erre azért van szükség, mert egy 500 grammos koraszülöttnél nagyon limitálni kell a levehető vérmennyiséget.

Az osztálynak olyan szív ultrahang készüléke is van, amelynek a segítségével az 500 grammos koraszülött egy centiméteres szívét, és ezen belül a 0,2 milliméteres erét látják, vizsgálhatják.

A koraszülések aránya hazánkban 8-10 ezrelék körül van. Dr. Balla György professzor szerint ezt egy ország fejlettsége, az életszínvonal, és nem utolsó sorban az életmód is befolyásolja. A debreceni Szülészeti klinikán a koraszülések aránya duplája az előbb említett mutatónak. Természetesen nem azért, mert rosszul dolgoznak, hanem mert itt látják el a régió legsúlyosabb eseteit. A debreceni Szülészeti Klinikán egyébként az országos tendenciával szemben nő a születésszám: három-négy évvel ezelőtt 2400 gyermek született évente, most közelítik a háromezret.

Bár a debreceni Gyermekklinika számos szakterülete régiós központként működik, és nyilvánvaló a magas színvonalú ellátás és infrastruktúra vonzása is, az új igazgató szeretné még szélesebbre tárni a kaput, tovább fejlesztve a jól felszerelt sürgősségi ellátást.

Az intenzív osztályon a legkorszerűbb feltételek adottak, itt inkább személyi erősítésre, egy nagyon stabil orvos gárdára van szükség.

További terve a gyermek művese kezelés mellett az egyéb szervpótló kezelések biztosítása. Szeretné elérni, hogy a gyermekkardiológia fejlesztésével az intenzív újszülött osztályon és a gyermek intenzív részlegen a műtüdő és szív (extrakorporális oxigenizáció) bevezetésével nyugalomba tudják helyezni a nagyon beteg szívet. Nagy fejlesztéseket terveznek a gyermek hematológia és onkológia területein is. Így a csontvelő átültetések végzését, amelyre a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrumában felnőtt betegek esetében már megvan a lehetőség.

Legolvasottabb cikkeink