• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Együttműködik a Pécsi Tudományegyetem és az MSD

Regionális hírek 2023.11.23 Forrás: PTE ÁOK - Weborvos
Együttműködik a Pécsi Tudományegyetem és az MSD

A Pécsi Tudományegyetemen jelenleg 26 aktív klinikai vizsgálatot szponzorál az MSD, amelyek zöme onkológiai kutatás. 

Klinikai vizsgálatokra irányuló stratégiai együttműködésre lép a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és az MSD Pharma Hungary Kft. (MSD). A kutatás-fejlesztési célú megállapodás Magyarország első egyeteme és a globális gyógyszeripari cég magyarországi leányvállalata közt a vizsgálatok gyorsabb elindítását teszi lehetővé, így az innovatív terápiákhoz való korai hozzáférést is elősegíti a betegek számára. A megállapodást Miseta Attila professzor, a PTE rektora, Botz Lajos professzor, a PTE Klinikai Vizsgálatok Koordinációs Központjának igazgatója, dr. Isabel Marieluise Gruber, az MSD magyarországi ügyvezetője, valamint dr. Barótfi Szabolcs, az MSD klinikai kutatási igazgatója írta alá - áll a PTE csütörtöki közleményében. 

Mint írják: „Nemzetgazdasági súlyával összhangban a PTE is évek óta kiemelt területként kezeli ezt a témát” – hangsúlyozta az aláírás kapcsán Miseta Attila rektor. “Ezt bizonyítja az is, hogy az egyetem egyik legjelentősebb saját K+F+I bevételét képezik ezek a vizsgálatok, amelyek döntően a Klinikai Központ klinikáin folynak. Ezért alakította ki már 2009-ben az egyetem az ezt a területet koordináló, közvetlen egyetemi vezetés alá rendelt központot. Ez mára transzparens, nemzetközileg is elfogadott minőségbiztosítással támogatott lebonyolítást biztosít a jelenleg is futó 270 ilyen klinikai vizsgálatra.”

„A PTE Klinikai Központ vezetése elkötelezetten támogatja a klinikai kutatások lefolytatását, amelyhez minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszik biztosítani a megfelelő környezetet. A Klinikai Központ az érintett szervezeti egységekkel karöltve aktívan részt vesz a vizsgálatok hatékonyságának növelésére vonatkozó stratégiák kialakításában, és törekvése, hogy továbbra is megteremtse annak lehetőségét, hogy az általa biztosított magas szintű egészségügyi ellátás mellett a betegek nemzetközi színvonalú klinikai vizsgálatokban is részt vehessenek” - emelte ki az együttműködés kapcsán Sebestyén Andor, a Klinikai Központ elnöke.

Botz Lajos professzor hozzátette: “A PTE rendkívül fontosnak tekinti a gyógyszerfejlesztők és gyártók által indított klinikai vizsgálatokba történő bekapcsolódását, mivel ezek olyan célorientált kutatások, amelyeknek elsődleges célja a konkrét betegellátási problémák eredményesebb megoldása. A klinikai vizsgálatok egy nemzetközi színvonalú ellátási protokoll szerint, szigorú etikai normák mellett történnek, amely egyaránt szolgálja az ellátott betegek érdekeit, gyakran ezzel juttatva őket a legújabb készítményekhez, ugyanakkor előnyös a gyógyító team számára is, mivel megismerteti őket a legújabb fejlesztési célokkal és eredményekkel, ellátási metodikákkal, gyógyszerekkel.

A PTE célja, hogy a klinikai vizsgálatok kiemelt iparági szereplőivel olyan együttműködési megállapodásokat kössön, amely hozzájárul ahhoz, hogy gyorsabban és hatékonyabban tudjon bekapcsolódni ezekbe a vizsgálatokba. Ezt fogja segíteni ez a most megkötött megállapodás is. – mondta az aláírás kapcsán Botz Lajos professzor.

„A Pécsi Tudományegyetemmel, ahol 26 aktív klinikai vizsgálatot szponzorálunk, régóta sikeres munkakapcsolatot ápolunk – mondta dr. Barótfi Szabolcs, az MSD magyarországi klinikai kutatási igazgatója. – Ezekben jelenleg 60 beteg vesz részt, akik 73%-a valamilyen onkológiai betegséggel kapcsolatos kutatásban érintett. A többiek egyéb témákban folyó vizsgálatokba vannak bevonva; nagy betegszámú kutatásunk zajlik pl. szív- és érrendszeri területen. Fókuszálunk továbbá a gyermekkori diabéteszre is, hogy a felnőtteknél már használt diabétesz készítmény minél hamarabb a gyerekeknél is alkalmazható legyen.

Adott a lehetőség a terápiás területek további szélesítésére is, hiszen Pécsen a közvetlen törzskönyvezés előtti, fázis 3 vizsgálatok mellett a korai fázisú klinikai vizsgálatok elvégzésére is van mód. A vizsgálatok gyors és hatékony elindítását és folyamatos felügyeletét a PTE régóta működő, az elsők közt alapított Klinikai Kutatási Koordinációs Központja magas színvonalon biztosítja.

A klinikai vizsgálatok minőségét nagyban befolyásolja, hogy a vizsgálatok adminisztratív támogatását az Egyetem saját, jól képzett klinikai kutatási koordinátorai végzik. Kiemelkedő továbbá, hogy itt a klinikai vizsgálatok szerződéskötésének ideje már most is a globális és az európai átlag alatti, és ennek további rövidülését is várhatjuk. Ezzel biztosítható, hogy minél több beteg minél hamarabb juthasson hozzá olyan készítményekhez, amelyek elősegíthetik a gyógyulásukat.”

Dr. Isabel Marieluise Gruber, az MSD magyarországi ügyvezetője hozzátette: „A most aláírt együttműködés szakmai tanácsadás és képzés mellett elsőbbségi hozzáférést is biztosít az innovatív klinikai technológiákhoz, és a legkorszerűbb terápiák szabályozott körülmények közötti elérhetővé tételével szolgálja a betegek érdekeit. Az MSD klinikai vizsgálati együttműködéseinek újabb fontos állomása a Pécsi Tudományegyetemmel még magasabb szintre emelt kutatási program, melynek további lépése lehet az adattudománnyal kapcsolatos kompetencia felhasználása a klinikai vizsgálatokban.”

Az MSD jelenleg országszerte 1100 beteg önkéntes szerepvállalásával 78, szigorú etikai és hatósági normák által szabályozott klinikai vizsgálatot folytat. Innovatív gyógyszercégként Magyarországon évente nagyjából 3 milliárd forintot költ klinikai vizsgálatokra, melynek egyharmadát gyógyszer formájában biztosítja, ily módon közel egymilliárd forinttal tehermentesíti a gyógyszerkasszát. Globálisan éves bevételének több, mint negyedét fordítja kutatás-fejlesztésre, Magyarországon pedig a gyógyszeripari cégek közül a klinikai kutatások legjelentősebb szereplője.

###

Sajtókapcsolat:

Pécsi Tudományegyetem Sajtóközpont:                Kottász Gergely, kottasz.gergely@pte.hu

FleishmanHillard Café pr ügynökség:   Gonda Gabriella, gabriella.gonda@fhcafe.hu

 

A Pécsi Tudományegyetemről:

A Pécsi Tudományegyetem Magyarország első egyeteme, és egyik vezető felsőoktatási intézménye, mely a baranyai és a tolnai vármegyeszékhelyen, valamint az ország több városában és az országhatárokon túl is rendelkezik képzési központokkal. Tíz karán tanuló mintegy 22000 – köztük 5000 külföldi – hallgatójával hazánk egyik legnagyobb egyeteme, több mint 7000 munkavállalójával pedig a dél-dunántúli régió legnagyobb munkáltatója. Az intézményt a 21. század legmodernebb technológiáinak művelését, oktatását és kutatását magába foglaló dinamikus fejlődés jellemzi. Több nemzeti laboratórium és a Szentágothai János Kutatóközpont is e patinás intézmény falai közt működik. Sokszínű képzési portfóliója a közneveléstől a doktori képzésig terjed. A PTE-n szerzett diploma érték: az itt végzettek évek óta jobban keresnek az országos átlagnál.

 

Az MSD-ről:

Az MSD a világ egyik vezető innovatív gyógyszeripari vállalataként több mint 130 éve végez fejlesztéseket az élet szolgálatában: a világ legnagyobb kihívást jelentő betegségei ellen fejleszt gyógyszereket és vakcinákat, hogy megmentse és élhetőbbé tegye a betegek életét. Az MSD a Merck & Co., Inc. USA-n és Kanadán kívül használt kereskedelmi neve, központja az Egyesült Államokban, a New Jersey állambeli Rahwayben található; Magyarországon három évtizede van jelen. Átfogó programjai és partnerkapcsolatai segítségével elkötelezetten küzd azért, hogy az egészségügyi szolgáltatások minél több ember életét segítsék. Az MSD élen jár az embereket és állatokat fenyegető betegségek, beleértve a rák, a fertőzéses megbetegedések – mint a HIV és az ebola – megelőzéséért és kezeléséért folytatott, illetve az újonnan megjelenő állati betegségek területét érintő kutatásokban is. Célja, hogy az elsőszámú innovatív, kutatás-orientált gyógyszeripari vállalat legyen a világon.

 

MSD Pharma Hungary Kft. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10/B, hungary_msd@merck.com, www.msd.hu  

HU-NON-01094| Lezárás dátuma: 2023.11.21.

 

Felhívjuk szíves figyelmét a 2006. évi XCVIII. törvény 17.§ gyógyszerreklámot korlátozó rendelkezéseire, különös tekintettel arra, hogy a vényköteles készítményekre való közvetett hivatkozás is tiltott a készítmény rendelésére vagy forgalmazására nem jogosult személynek szóló tájékoztatás esetén. Kérjük ezt a korlátozást a mellékelt anyag felhasználásakor figyelembe venni.

 

Magasabb szintre emeli kapcsolatát

a Pécsi Tudományegyetem és az MSD

                                                                                                                 

Klinikai vizsgálatokra irányuló stratégiai együttműködésre lép a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és az MSD Pharma Hungary Kft. (MSD). A kutatás-fejlesztési célú megállapodás Magyarország első egyeteme és a globális gyógyszeripari cég magyarországi leányvállalata közt a vizsgálatok gyorsabb elindítását teszi lehetővé, így az innovatív terápiákhoz való korai hozzáférést is elősegíti a betegek számára. A megállapodást Miseta Attila professzor, a PTE rektora, Botz Lajos professzor, a PTE Klinikai Vizsgálatok Koordinációs Központjának igazgatója, dr. Isabel Marieluise Gruber, az MSD magyarországi ügyvezetője, valamint dr. Barótfi Szabolcs, az MSD klinikai kutatási igazgatója írta alá.

 

„Nemzetgazdasági súlyával összhangban a PTE is évek óta kiemelt területként kezeli ezt a témát” – hangsúlyozta az aláírás kapcsán Miseta Attila rektor. “Ezt bizonyítja az is, hogy az egyetem egyik legjelentősebb saját K+F+I bevételét képezik ezek a vizsgálatok, amelyek döntően a Klinikai Központ klinikáin folynak. Ezért alakította ki már 2009-ben az egyetem az ezt a területet koordináló, közvetlen egyetemi vezetés alá rendelt központot. Ez mára transzparens, nemzetközileg is elfogadott minőségbiztosítással támogatott lebonyolítást biztosít a jelenleg is futó 270 ilyen klinikai vizsgálatra.”

 

„A PTE Klinikai Központ vezetése elkötelezetten támogatja a klinikai kutatások lefolytatását, amelyhez minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszik biztosítani a megfelelő környezetet. A Klinikai Központ az érintett szervezeti egységekkel karöltve aktívan részt vesz a vizsgálatok hatékonyságának növelésére vonatkozó stratégiák kialakításában, és törekvése, hogy továbbra is megteremtse annak lehetőségét, hogy az általa biztosított magas szintű egészségügyi ellátás mellett a betegek nemzetközi színvonalú klinikai vizsgálatokban is részt vehessenek” - emelte ki az együttműködés kapcsán Sebestyén Andor, a Klinikai Központ elnöke.

 

Botz Lajos professzor hozzátette: “A PTE rendkívül fontosnak tekinti a gyógyszerfejlesztők és gyártók által indított klinikai vizsgálatokba történő bekapcsolódását, mivel ezek olyan célorientált kutatások, amelyeknek elsődleges célja a konkrét betegellátási problémák eredményesebb megoldása. A klinikai vizsgálatok egy nemzetközi színvonalú ellátási protokoll szerint, szigorú etikai normák mellett történnek, amely egyaránt szolgálja az ellátott betegek érdekeit, gyakran ezzel juttatva őket a legújabb készítményekhez, ugyanakkor előnyös a gyógyító team számára is, mivel megismerteti őket a legújabb fejlesztési célokkal és eredményekkel, ellátási metodikákkal, gyógyszerekkel. A PTE célja, hogy a klinikai vizsgálatok kiemelt iparági szereplőivel olyan együttműködési megállapodásokat kössön, amely hozzájárul ahhoz, hogy gyorsabban és hatékonyabban tudjon bekapcsolódni ezekbe a vizsgálatokba. Ezt fogja segíteni ez a most megkötött megállapodás is. – mondta az aláírás kapcsán Botz Lajos professzor.

 

„A Pécsi Tudományegyetemmel, ahol 26 aktív klinikai vizsgálatot szponzorálunk, régóta sikeres munkakapcsolatot ápolunk – mondta dr. Barótfi Szabolcs, az MSD magyarországi klinikai kutatási igazgatója. – Ezekben jelenleg 60 beteg vesz részt, akik 73%-a valamilyen onkológiai betegséggel kapcsolatos kutatásban érintett. A többiek egyéb témákban folyó vizsgálatokba vannak bevonva; nagy betegszámú kutatásunk zajlik pl. szív- és érrendszeri területen. Fókuszálunk továbbá a gyermekkori diabéteszre is, hogy a felnőtteknél már használt diabétesz készítmény minél hamarabb a gyerekeknél is alkalmazható legyen. Adott a lehetőség a terápiás területek további szélesítésére is, hiszen Pécsen a közvetlen törzskönyvezés előtti, fázis 3 vizsgálatok mellett a korai fázisú klinikai vizsgálatok elvégzésére is van mód. A vizsgálatok gyors és hatékony elindítását és folyamatos felügyeletét a PTE régóta működő, az elsők közt alapított Klinikai Kutatási Koordinációs Központja magas színvonalon biztosítja. A klinikai vizsgálatok minőségét nagyban befolyásolja, hogy a vizsgálatok adminisztratív támogatását az Egyetem saját, jól képzett klinikai kutatási koordinátorai végzik. Kiemelkedő továbbá, hogy itt a klinikai vizsgálatok szerződéskötésének ideje már most is a globális és az európai átlag alatti, és ennek további rövidülését is várhatjuk. Ezzel biztosítható, hogy minél több beteg minél hamarabb juthasson hozzá olyan készítményekhez, amelyek elősegíthetik a gyógyulásukat.”

 

Dr. Isabel Marieluise Gruber, az MSD magyarországi ügyvezetője hozzátette: „A most aláírt együttműködés szakmai tanácsadás és képzés mellett elsőbbségi hozzáférést is biztosít az innovatív klinikai technológiákhoz, és a legkorszerűbb terápiák szabályozott körülmények közötti elérhetővé tételével szolgálja a betegek érdekeit. Az MSD klinikai vizsgálati együttműködéseinek újabb fontos állomása a Pécsi Tudományegyetemmel még magasabb szintre emelt kutatási program, melynek további lépése lehet az adattudománnyal kapcsolatos kompetencia felhasználása a klinikai vizsgálatokban.”

Az MSD jelenleg országszerte 1100 beteg önkéntes szerepvállalásával 78, szigorú etikai és hatósági normák által szabályozott klinikai vizsgálatot folytat. Innovatív gyógyszercégként Magyarországon évente nagyjából 3 milliárd forintot költ klinikai vizsgálatokra, melynek egyharmadát gyógyszer formájában biztosítja, ily módon közel egymilliárd forinttal tehermentesíti a gyógyszerkasszát. Globálisan éves bevételének több, mint negyedét fordítja kutatás-fejlesztésre, Magyarországon pedig a gyógyszeripari cégek közül a klinikai kutatások legjelentősebb szereplője - zárul a közlemény. 

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink