• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Elkészült az Anyák Háza Békés megye két kórházában

Regionális hírek Frissítve 2019.09.30 Forrás: Weborvos
Elkészült az Anyák Háza Békés megye két kórházában

2019-re már hat Anyák Háza biztosítja országszerte, hogy a szülők méltó módon tartózkodjanak beteg gyermekeik mellett.

A mai napon a Békés Megyei Központi Kórház békéscsabai, és gyulai tagintézményében is anyaszállást adtak át. Az 5.000.000 forintos adományból a Pándy Kálmán Tagkórházának Koraszülött Intenzív Centrumában, valamint a Dr. Réthy Pál Tagkórház Gyermekosztályán található anyaszoba felújítását valósították meg. Ezzel lezárult az Országos Anyák Háza Program, amely a kórházban lábadozó gyermekek melletti édesanyák méltó elhelyezését tűzte ki célul.

Az Anyák Háza Program 2011-ben jött létre a Bethesda Kórház Alapítvány kezdeményezésében, az Essity Hungary Kft. támogatásával. Első lépésként a Bethesda Gyermekkórházban működő Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központban kezelt gyermekek szüleinek elhelyezését kívánták az alapítók méltóképpen megoldani, így jött létre 2015 novemberében a Bethesda Anyák Háza.

2017-ben az Essity Hungary Kft. a Bethesda Kórház Alapítvány valamint a Magyar Gyermekorvosok Társasága, Anyák Háza Országos Program pályázatot hozott létre, ahol a cél az volt, hogy az ország más kórházaiban is megvalósuljon az a lehetőség, hogy a gyermekkórházi tartózkodása idején a szülő méltó körülmények között lehessen a kórházi mindennapok részese, ezzel is elősegítve a gyermek gyógyulását.

2017-ben az Anyák Háza pályázat egyik különdíját a Békés Megyei Központi Kórházban nyerte el. Az 5.000.000 Ft értékű adományból a kórház két tagintézményében is anyaszállás kialakítására, ill. felújítására került sor. A Gyulán lévő Pándy Kálmán Tagkórház PIC részlegben (Perinatális Intenzív Centrumában (Koraszülött Intenzív Centrum) és a gyermek intenzív részlegen a szülők kényelmesebb elszállásolását valósították meg, relax fotelek, ülőgarnitúrák, zuhanykabinok, beépített bútorzat elhelyezésével, függönyök- és karnisok cserével. A pályázatnak köszönhetően a veszélyeztetett, koraszülött csecsemők szülei és az intenzív osztályon ápolt gyermekek családtagjai immár megfelelően kialakított kulturált térben tudnak várakozni és pihenni a gyermekük  klinikai tartózkodási ideje alatt.

A békéscsabai Dr. Réthy Pál Tagkórházban lévő anyaszoba is felújításra került, többek között a bútorzat lecserélésével és a helyiség klimatizálásával. A felújításnak köszönhetően a Gyermekosztályon ellátást kapó újszülöttek esetében a szoptatások közötti időkben az édesanyák megfelelő környezetben tudnak pihenni, regenerálódni.

AZ ANYÁK HÁZA ORSZÁGOS PROGRAM PÁLYÁZATRÓL

Országos probléma, hogy az egészségügyi intézmények nem tudják megoldani a szülők elszállásolását a gyermek kórházi kezelése alatt, pedig a válsághelyzeten csak kipihenten lehet helytállni. Emiatt a Bethesda Kórház Alapítvány a Magyar Gyermekorvosok Társaságával és az Essity Hungary Kft.-vel együttműködve az egész országra kiterjesztette az Anyák Háza Programot. 2017-ben egész Magyarországról pályázhattak egészségügyi intézmények, alapítványok és civil szervezetek megfelelő anyaszállások kialakításához szükséges anyagi támogatásért.

A szervezők olyan terveket vártak, amelyekkel megvalósulhat a szülő gyermeke melletti pihentető, komfortos tartózkodása. Mivel kórházanként eltérőek az igények, volt ahol szülői szállásra, volt ahol ellátásra, és olyan, ahol közös helyiségre volt szükség. Számos gyermekgyógyítással foglalkozó intézmény, közhasznú jogállással rendelkező alapítvány és civil szervezet pályázott az ország különböző részeiről.

2017. október 30-án a szakértő zsűri kiválasztotta a 2 db fődíj és a 2 db különdíj nyerteseit. A zsűri tagjait az EMMI Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága, az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) valamint az Essity Hungary Kft. adta.

A fődíjakat a karcagi Kátai Gábor Kórház és a kisvárdai Felső Szabolcsi Kórház nyerte el. A különdíjakat a Gyulán található Békés Megyei Központi Kórház és a budapesti székhelyű Bókay Gyermekklinkáért Közhasznú Alapítvány használhatta fel.

A LÉTREJÖTT ANYÁK HÁZÁK

Az egyik fődíjas, a karcagi Kátai Gábor Kórház volt, ahol 2018 első felében 3 kórteremben 7 férőhelyes anyaszállást alakítottak ki, a hozzátartozó mellékhelységek festését, elektromos hálózat javítását, vizesblokk cseréjét finanszírozták.

A szintén 5.000.000 Ft-os fődíjat elnyerő, kisvárdai Felső Szabolcsi Kórházban a már meglévő „mamaszoba” padlócseréjét, festését, fürdőszoba felújítását, ágyak és fotelek cseréjét valósították meg az összegből. 2018 júniusáig a kórtermet szülőbaráttá alakították, felnőtt ággyal, zuhanyzóval, wc-vel. Emellett közösségi teret is létrehoztak a családok számára.

A következő Anyák Háza Budapesten a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán került átadásra idén júliusban. Bár a pályázaton az utolsó két kórház különdíjas volt, de az Essity Hungary Kft. 2018-as adomyánygyűjtésének köszönhetően a különdíjasok is egyenként a fődíjasakhoz hasonlóan 5.000.000 Ft-ot fordíthattak felújításra. A budapesti Klinika az összeget a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvánnyal együtt kapta meg. Ennek köszönhetően az intézmény Koraszülött Intenzív Osztályán egy szülői váró- ill. pihenőtér került kialakításra.

2019-re már hat Anyák Háza biztosítja országszerte a szülők komfortos, méltó körülmények közötti tartózkodását lábadozó gyermekei mellett az említett gyermekkorházakban.

Az Anyák Háza Országos Program célja - hogy a társadalom figyelmét a problémára irányítva és összefogást létrehozva kívánt segítséget nyújtani - mára széleskörű támogatottságot és odafigyelést teremtett. Ennek eredményeként az EMMI a méltó elhelyezést szavatoló minimumstandardok szakmai irányelvben való megfogalmazását, költségvetési fedezetének megteremtését szorgalmazza a probléma központi megoldására. (Fotó: Vidor Eszter)

Legolvasottabb cikkeink