• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Emléktábla-avatás Záborszky Zoltán professzor tiszteletére

Regionális hírek 2021.05.21 Forrás: Unideb.hu
Emléktábla-avatás Záborszky Zoltán professzor tiszteletére

A Debreceni Egyetem tavaly elhunyt professor emeritusának emlékét dombormű őrzi mostantól a Kenézy Gyula Campuson.

Dombormű őrzi Záborszky Zoltán, a Debreceni Egyetem tavaly elhunyt professor emeritusának emlékét az Általános Orvostudományi Kar Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszékén. Az emléktáblát szerdán avatták fel a Kenézy Gyula Campuson - adta hírül az Unideb.

- Záborszky Zoltán évtizedekkel a saját kora előtt járt, tevékenysége példaként szolgál mindenki számára. Bebizonyította, hogy az eszköztár lehet nagyon fontos, sok mindent meghatározhat, de az, hogy milyen szaktudással, szervezettséggel és emberi hozzáállással történik az orvoslás, lényegesen fontosabb szempont – emlékezett Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja a szerdai ünnepségen.

- Záborszky professzort türelem, józanság, alázat, pozitív hozzáállás jellemezte. Minden munkatársásra, tanítványára odafigyelt, tanácsot adott, ha elakadtunk. Örülök, hogy itt állhatok az emléktáblája előtt. Azt remélem, hogy a kollégák, akik majd erre járnak, megérzik, hogy a szellemisége velünk van – hangsúlyozta Turchányi Béla egyetemi docens, a DE ÁOK Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék vezetője. 

Záborszky Zoltán egyetemi tanulmányait Debrecenben kezdte, és Budapesten fejezte be 1952-ben. Pétervásárán kezdte meg orvosi szolgálatát a Tüzér Ezrednél. Három éves sorkatonai szolgálat után a kecskeméti Honvéd Kórház sebészeti osztályára helyezték segédorvosnak. Általános sebészetből 1957-ben tett szakvizsgát, majd áthelyezését kérte a Központi Honvéd Kórház Traumatológiai osztályára.

Első kutatási területe a csontcsavar volt. Kadaver csontokból csontcsavarokat készített. Klinikai kísérletben igazolta, hogy segíti a csontosodást és a csont átépülését. Másik nagy ötlete, az érvarratok gyorsítására kifejlesztett éregyesítő készülék, melyet állatkísérletben igazolt és szabadalmaztatott. 

1972-ben kinevezték a Központi Honvédkórház Baleseti Sebészeti Osztály osztályvezető főorvosának,  1980-ban pedig ezredessé léptették elő. 

1987-ben a Debreceni Orvostudomány Egyetem az újonnan megalakuló Traumatológiai Tanszék vezetésére kérte fel. Egyetemi tanári kinevezését ugyanebben az évben vette át. Hét év alatt átalakította Debrecen és környéke baleseti ellátását. Célul tűzte ki az ambuláns betegek ellátásának javítását és a polytraumatizált sérültek hatékonyabb gyógyítását. 1994-ben vonult nyugdíjba. Munkássága elismeréseként a Debreceni Egyetem professor emeritusnak nevezte ki.

Emléktábláját, E. Lakatos Aranka alkotását szerdán Záborszky Zoltán özvegye, családja, egykori tanítványai, kollégái és tisztelői jelenlétében leplezték le - írták.

Legolvasottabb cikkeink