• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Energetikai fejlesztés az ajkai kórházban

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A 666 millió forint értékű beruházás munkálatai várhatóan 2013 augusztusáig tartanak.

A Magyar Imre Kórház a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által megjelentetett, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) "Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás korszerűsítése" című pályázatán, az Új Széchenyi Terv keretében nyert támogatást a projekt megvalósításához. A fejlesztésnek köszönhetően történik meg a kórház épületrészeinek energiahatékonysági felújítása és modernizálása - közölte a kórház.

Az intézmény épületének magas energiaköltségei, rendkívül rossz energiahatékonysága hosszú évek óta jelentős üzemeltetési és fenntartási nehézségek elé állítja a kórházat. Az épület területi, tájolási elhelyezése révén az elavult nyílászárók télen szinte „átjáróházat" biztosítanak a hideg levegőnek, ezáltal az ott tartózkodó betegek és dolgozók életfeltételeit, közérzetét rontják. Az épület túlzott működtetési, elsősorban fűtési költségei a fenntartót terhelik, így ezek csökkentése az elsődleges feladat a projekt megvalósítása során. Az épületek energetikai felújítása épületbiztonsági, egészségügyi, higiéniai, ergonómiai szempontból is nagyon fontos.

A projekt megvalósításával hosszú időre megoldódik a kórház épületének homlokzati állagmegóvása, másrészt a korszerű épületszerkezeti követelmények kielégítése révén nagyságrendekkel csökkenthetők az energiafelhasználás költségei.

Első ütemben a "B" épületszárny felújítása fejeződött be, a második ütemben a "C" épületszárny újult meg. Az épületszárnyakon az új alumínium szerkezetű függönyfal-rendszerek kivitelezése elkészült, a fűtési strangok szétválasztásával együtt. Ezzel az épületszárnyak homlokzati hőszigetelése lényegesen jobb minőségűvé vált, mint az a korábbi években volt. A fűtési rendszer szétválasztásával megvalósíthatóvá vált a strangonkénti szakaszolás. Az elvégzett munka következtében a fűtési energia jelentősen csökkenni fog az előző évekhez viszonyítva.

A harmadik (utolsó) ütemben az „A" épületszárny munkálatai kezdődtek meg, melynek keretében az előző ütemekhez hasonlóan az egész épületrészben minden nyílászárót újra cserélnek, továbbá a fűtési rendszert is korszerűsítik. Az épületszárny készültségi foka jelenleg 1/3-os, a kivitelező már a tető szigetelését is megkezdte.

Az eddig elvégzett kivitelezési munkálatok tapasztalatai és a pontos feltárások következtében indokolttá vált, hogy az épület véghomlokzatai is hőszigetelést kapjanak. Az itt lévő mészkőburkolat bontásra kerül, annak rossz állaga, valamint az épület ezen részének hőszigetelése miatt. A homlokzat 6 cm vastag hőszigetelést fog kapni, tűzvédelmileg indokolt helyeken 6 cm vastag kőzetgyapot anyagú hőszigeteléssel. Az „A" épületszárny és a véghomlokzatok hőszigetelési munkálatai várhatóan 2013 augusztusáig tartanak.