• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Energiatakarékosabb lesz a Magyar Imre Kórház

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A hőszigetelés elkészült és nyárra már az ablakokat is kicserélik.

A Magyar Imre Kórház a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által megjelentetett, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) "Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás korszerűsítése" című pályázatán, az Új Széchenyi Terv keretében nyert támogatást hamarosan záruló projektje megvalósításához. Az építési munkálatok előreláthatólag 2013 júliusáig tartanak, melynek eredményeként összesen 666 millió forint értékű beruházás valósul meg az intézményben. A fejlesztésnek köszönhetően történik meg a kórház épületrészeinek energiahatékonysági felújítása és modernizálása - tudatta közleményében az intézmény.

Az intézmény épületének magas energiaköltségei, rendkívül rossz energiahatékonysága hosszú évek óta jelentős üzemeltetési és fenntartási nehézségek elé állítja a kórházat. Az épület területi, tájolási elhelyezése révén az elavult nyílászárók télen szinte „átjáróházat" biztosítanak a hideg levegőnek, ezáltal az ott tartózkodó betegek és dolgozók életfeltételeit, közérzetét rontják. Az épület túlzott működtetési, elsősorban fűtési költségei a fenntartót terhelik, így ezek csökkentése az elsődleges feladat a projekt megvalósítása során. Az épületek energetikai felújítása épületbiztonsági, egészségügyi, higiéniai, ergonómiai szempontból is nagyon fontos.

A projekt megvalósításával hosszú időre megoldódik a kórház épületének homlokzati állagmegóvása, másrészt a korszerű épületszerkezeti követelmények kielégítése révén nagyságrendekkel csökkenthetők az energiafelhasználás költségei.

Első ütemben a "B" épületszárny felújítása fejeződött be, a második ütemben a "C" épületszárny újult meg. Az épületszárnyakon az új alumínium szerkezetű függönyfal-rendszerek kivitelezése elkészült, a fűtési strangok szétválasztásával együtt. Ezzel az épületszárnyak homlokzati hőszigetelése lényegesen jobb minőségűvé vált, mint az a korábbi években volt. A fűtési rendszer szétválasztásával megvalósíthatóvá vált a strangonkénti szakaszolás. Az elvégzett munka következtében a fűtési energia jelentősen csökkenni fog az előző évekhez viszonyítva.

A következő ütem az „A" épületszárny felújítása lesz, melynek keretében az egész épületrészben minden nyílászárót újra cserélnek. A kivitelezés a kórházi költöztetések miatt várhatóan május elején indulhat meg. A munkák az előző ütemekhez hasonlóan itt is állványozással kezdődnek. Megvalósul a teljes homlokzati függönyfal cseréje, illetve a fűtési rendszer is korszerűsítésre kerül, továbbá a tető szigetelése is megtörténik. A munkálatok várhatóan 2013 júliusáig tartanak - áll a közleményben.