• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Érted ?! Velünk! - lezárult az életmódprogram

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A program hosszú távra szóló célja a Polgár térségi lakosság egészségi állapotának javítása volt.

Az Új Széchenyi Terv, Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett pályázaton a PÉTEGISZ Nonprofit Zrt. és konzorciumi partnerei, Polgár Város Önkormányzata, Görbeháza Község Önkormányzata 124.253.617.- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok a kistérségekben" Érted ?! Velünk! című projekt megvalósítására - közölte a PÉTEGISZ Zrt.

Az Érted ?! Velünk! program keretében a PÉTEGISZ Nonprofit Zrt. által létrehozott az Egészségfejlesztési Iroda tevékenységei körébe tartozott életmódváltó programok, klubok, motiváló programok koordinálása. Szűrések, egészségügyi roadshow-ok, falunapok, egészségnapok megszervezése, lebonyolítása, a kliensekkel, egészségügyi szolgáltatókkal, önkormányzatokkal, járással, civil szervezetekkel való kapcsolattartás. A projekt során különböző egészségfejlesztő tevékenységek valósultak meg, pozitívan befolyásolva a lakosság egészségtudatosságát. A rendezvények során több mint 7000 személyt sikerült bevonni a programokba. Ezen belül az egészségnevelési célú programokban résztvevő időskorúak száma mintegy 1800 fő, a laborvizsgálatokon átesett klienseké pedig 2145 fő. Az életmódváltó klubok, mint a cukorbetegeknek és hozzátartozóiknak szóló „Cukor nélkül édesen" klub foglalkozásai, a szív és érrendszeri betegek és  hozzátartozóik részére „Ritmus" klub rendezvényei, a szenvedélybetegséggel küzdőknek és családtagjaiknak  szóló „Krízis" klub, valamint az „Életmód - Sport" klub foglalkozásai 144 alkalommal kerültek megszervezésre.

Az intézmény alapvető tevékenysége mellett a pályázati program segítségével tudta a térség lakosságát még hatékonyabban elérni. A programsorozat rendezvényeivel, szűréseivel, klubfoglalkozásaival, prevenciós tevékenységével kívánta felhívni az itt lakók figyelmét az egészségesebb életvitelre, a mozgás szerepének fontosságára, az egészségtudatosabb táplálkozásra, a mentális egészség javítására, a dohányzás és az alkoholfogyasztás visszaszorítására. Az önkormányzat a jövőben is minden szinten segíti a hasonló programokban való részvételt, valamint a járóbeteg szakellátó színvonalas, a lakosság érdekében folytatott tevékenységét - tájékoztatott Tóth József, Polgár város polgármestere.

A program egyik legnagyobb erénye, hogy az emberek egészsége érdekében a rendelő jön a pacienshez, nem a beteg a rendelőhöz, ezáltal könnyedebb, lazább helyzetekben is megtörténhettek a vizsgálatok, szűrések. A nagyszámú résztvevővel és kellemes hangulatban zajló események megrendezését Görbeháza a jövőben is támogatja - mondta Balázs Nóra, a település alpolgármestere.

A csoportos, közösségi egészségfejlesztés mellett, az egyéni képességek fejlesztésére is hangsúlyt kívántunk fektetni. Az konstrukció alapvető feladata az egészségügyi célú prevenció keretében a térség lakossága egészségi állapotának javítása, a szív-érrendszeri és a daganatos megbetegedések számának csökkentése. A projekt augusztus végén lezárult, reméljük, hogy a lakosság egészségtudatossága és életmódja pozitívan alakul  a programunk hatására, az Egészségfejlesztési Iroda továbbra is a térség lakossága egészségfejlesztésének érdekében működik - fűzte hozzá Kiss Ilona, a PÉTEGISZ Zrt. vezérigazgatója.