• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Évtizedek óta vártak a karcagi CT-re

Regionális hírek Forrás: Radiologia.hu

60 kilométer helyett 3 méterre kell vinni CT-vizsgálatra a karcagi betegeket.

November végén átadták az új karcagi CT-berendezést. A fejlesztés részleteiről és hatásáról Dr. Nagy Mihállyal, a Kátai Gábor Kórház főigazgatójával a radiologia.hu beszélgetett.

- Milyen fejlesztés része a most átadott Siemens Somatom Emotion 16 CT-berendezés?
- A Kátai Gábor Kórház életében jelentős két év áll mögöttünk. 2010-ben indult egy projekt, mely gyakorlatilag a kórház megújításának harmadik nagy lépcsőfoka volt. Elsősorban a szakrendelői betegellátás területén az építészet, a labor, a központi képalkotó diagnosztika és ennek részeként a CT-laboratórium, a vizsgáló helyiség, az intenzív terápiás osztály, a patológia és a betegbehívó rendszerünk kiépítése történt meg. Ezt kiegészítették a kórház működésével kapcsolatos változások: a városi önkormányzattól a GYEMSZI-hez került a kórház, betegellátási területünk pedig 25 ezer fővel, 125 ezer emberre nőtt.

- Van olyan magyar város, például Érd, ahol nagyobb ellátási körzetre sem jut kórház, csak szakrendelő. A Nagykunság azonban óriási kiterjedésű, ezért igényli a modern, 21. századi intézményt. Mekkora hátrányt hoztak be ezzel a fejlesztéssel?
- Olyan intézmény kialakítását tűztük ki célul, amely megfelel a 21. század elvárásainak. Köszönet illeti betegeinket, hogy elviselték azt a kalamajkát ami az építkezés során zajlott. Elfogadták, hogy elsődlegesen nekik építettünk, hogy amikor a szükség ide kényszeríti őket, a 21. századi körülmények között történjen a gyógyításuk. A 1,5 milliárdos TIOP-projekt keretében olyan modern radiológia és központi labor épült, amely biztosítja, hogy a kunsági, Tisza-vidéki emberek is olyan színvonalú egészségügyi ellátásban részesüljenek, mint az ország más részén lakók.

- Az, hogy CT berendezés is megkezdte működését évtizedes vágya volt a térségnek.
- Valóban, kimondhatatlan öröm számunkra az új CT-berendezés. Ez egy nagyon nagy lépés a karcagi kórház életében. Évtizedek óta várjuk már, hogy egy ilyen berendezés elkezdje a működést. Most már a valóságban is láthatjuk, hogy nem álmodunk. A modern diagnosztika hatalmas mérföldkő lesz a sürgősségi, traumatológiai, belgyógyászati és neurológiai betegségek terápiának fejlesztésében.

- Mióta várnak erre a fejlesztésre?
- A CT-berendezés helye még 2001-ben a sürgősségi betegellátó osztály fejlesztése során került kialakításra, hiszen a betegellátás logikája azt kívánja meg, hogy akinek komoly betegsége van, azt azonnal meg lehessen vizsgálni. Ám a CT működtetésének finanszírozását minden erőfeszítésünk ellenére több mint egy évtizedig nem sikerült megoldani. Betegeinket ennek hiányában a 60 kilométerre Szolnokra, illetve Debrecenbe kell szállítanunk. Most a sürgősségi ellátástól csupán 3 méterre lévő CT-laborba kell vinni a betegeket. Az időnyereség számunkra nagyon fontos, hiszen sokkal magasabb terápiás minőséget nyújt 125 ezer fős ellátási körzetünknek.

- Hogyan működnek együtt a magasabb progresszivitási szinttel?
- Természetesen gyorsabban is lehet diagnosztizálni a betegeket, és hamarabb ellátásra is kerülnek. Ebből a szempontból már egyeztettünk is Debrecennel, hiszen a Semmelweis Terv változásai miatt a debreceni Kenézy Kórház áll a progresszivitás magasabb szintjén. A jövőben úgy zajlik az együttműködés, hogy helyben elkészül a betegről a CT-vizsgálat, és a képanyag lelettel együtt már ott lesz a debreceni megyei kórházban, amikor a beteget innen elindítjuk. Ez mindenképp hatalmas időnyereség, és betegeink számára a minél jobb gyógyulás érdekében hatalmas előrelépés lesz az eddigiekhez képest.

- Sikerült olyan szakembereket találni a kórházban, akik a CT-t üzemeltetni fogják, vagy külső szakembereket is bevonnak?
- A vizsgálatokat a kórház radiográfusai készítik. Ők nagyon ügyesek és jól képzettek. Tudjuk is róluk, hogy évek óta megvan ez a képességük, az elmúlt hetekben csupán fel kellett frissítenünk ezt a tudást, illetve ehhez a Siemens géphez szükséges egy-két trükköt megtanulni, hiszen minden gép egy kicsit más. A leletezési tevékenységbe viszont külső partnereket fogunk bevonni. Teleradiológiai hálózaton keresztül lesznek elérhetőek a legjobb magyar radiológus szakemberek, közöttük a debreceni Kenézy Kórház munkatársai. Ez azért nagyon fontos számunkra, mert a diagnosztika után, ha tovább kell küldenünk, Debrecenben azokhoz a szakemberekhez kerül majd a beteg, akik leleteznek nekünk. Így válik a mi térségünkben regionális szinten is egységessé az ellátás.