• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Felavatták a Pécsi Regionális Vérellátó Központot

Regionális hírek Forrás: OVSZ

Modern eszközökkel felszerelt komfortos váró-, vizsgáló- és vérvételi helyiségekben várják az új és régi véradókat.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) felavatta Pécsi Regionális Vérellátó Központját is, amely az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatásból valósult meg. Ezentúl az új, barátságos épületben modern eszközökkel felszerelt komfortos váró-, vizsgáló- és vérvételi helyiségekben várja új és régi véradóikat - tudatta a szolgálat köüzleménye.

Az avató ünnepségen, az új épület főbejáratánál Páva Zsolt Pécs Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte a vendégeket, majd ünnepi beszédét követően, Dr. Nagy Sándor, az OVSZ általános-, szakmai főigazgató-helyettese emlékezett vissza a projekt indulására, a beköltözésig tartó időszakra. Ezután Páva Zsolt polgármester és Dr. Nagy Sándor főigazgató-helyettes a nemzeti színű szalag átvágásával felavatták és átadták az új épületet a véradóknak, dolgozóknak.

Dr. Szabó Zsuzsanna az OVSZ Pécsi Regionális Vérellátó Központ régióigazgatójának vezetésével a vendégek bejárták az épületet, mialatt az ünnepi hangulatot tovább fokozta a Pécsi Művészeti Gimnázium Klarinét Együttesének nagyszerű műsora. Az ünnepség az új épület előadótermében folytatódott, ahol Dr. Miseta Attila a Pécsi Tudományegyetem dékánja, valamint Dr. Endrei Dóra a PTE Klinikai Központ általános főigazgató-helyettese mondott beszédet.

Háttér
2013. augusztus elején került aláírásra a TIOP 2.2.3/11/1-2012-0001 "A regionális vérellátó központok fejlesztése" elnevezésű projekt keretében az Országos Vérellátó Szolgálat - a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézettel (GYEMSZI) kötött konzorciális szerződése értelmében a - kivitelezési szerződés, majd 2013. őszén megtörtént az alapkőletétel.

A pályázat révén - 2015. március 13-án - olyan modern technológiájú, új vérellátó központ jött létre és kezdte meg működését Pécsen (a múlt héten átadott Szegedi Regionális Vérellátó Központtal együtt), amely által hatékonyabban valósíthatjuk meg a magas szintű centralizált és automatizált vérkészítmények előállítását, amellyel támogatni tudjuk a régió kórházainak vérellátását, javítani tudjuk a vérre, vérkészítményre szoruló betegek esélyegyenlőségéhez és ellátásához való hozzáférését, valamint modern környezetben adhatnak vért a rendszeres és új véradóink.

Az épületen belül a helyiségek elhelyezését már a tervezés során úgy alakítottuk ki, hogy ezeket a véradás, vérfeldolgozás folyamatait a lehető legpraktikusabban szolgálják. A legkorszerűbb gépészeti berendezéseket alkalmaztuk, amelyek jelentős költségmegtakarítást eredményeznek az üzemeltetés során is.

A közel 1,2 milliárd forintos beruházás során korszerű orvostechnológiai eszközök, új vérvételi kiszálló gépjárművek is beszerzésre kerültek, valamint informatikai eszközfejlesztés is történt. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 2 999 999 114 Ft. - áll a közleményben.