• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fókuszban a somogyiak egészségfejlesztése

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Elkészült a Somogy Megyei Egészség Fórum 2016. évi prevenciós munkaterve.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya közleménye szerint a koalíciós összefogás és egyeztetés eredményeként elkészült Somogy megye polgárainak széles körét elérő és aktivizáló egészségfejlesztési terve. A prevenciós munkaterv számos koalíciós partner aktív együttműködésével született. Arra hivatott, hogy elkötelezett cselekvési tervvel „iránytűt adjon az egészséghez" - támogassa a megye lakosait abban, hogy pozitívan befolyásolják az egészségi állapotukat, fokozza bennük az egyéni felelősségvállalást.

A Somogy Megyei Egészség Fórum (továbbiakban MEF) a vállalt programok végrehajtását meg is kezdte és a munkatervet valamennyi egészségkoalícióban résztvevő partnere számára eljuttatta. A prevenciós szerepvállalásban foglaltak szerint február 24-én évnyitó szakmai értekezletre hívták a fekvőbeteg ellátás ápolásmenedzsmentjét és vezető ápoló karát, valamint epidemiológiai szakembereit, akiknek szerepvállalása kulcsfontosságú a betegágy mellett végzett egészség fejlesztésében, életmód tanácsadásban és a betegedukációban.

A munkaértekezlet keretében a vezető ápolói kar együttműködésére is számítva a prevenciós feladatokon túl, ismertették a népegészségügyi főosztály alapfeladataihoz kapcsolódó tervezett közegészségügyi, járványügyi, szakfelügyeleti ellenőrzések szempontrendszerét és egyéb népegészségügyi aktualitásokat. Ebben az évben alapfeladataikhoz kapcsolódóan kiemelten kívánnak foglalkozni a szűrésszervezés fejlesztésével, a szolgáltatók szakmai tevékenységének támogatásával.

Dr. Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos a Fórum vezetője elmondta, hogy az egészségfejlesztés számos színterén - a civil szervezetektől, az önkormányzatokig, a szakértő együttműködőkön át - olyan aktivitást tudtak mozgósítani ebben az évben, amely a prevenció iránt elkötelezettek a legszélesebb összefogását eredményezi. Méltatta és megköszönte az ápolási igazgatók, főnővérek és a szakdolgozók 2015. évben végzett áldozatos munkáját. A megyei tisztifőorvos ebben a körben fontosnak tartotta elmondani ezért külön kiemelte, hogy módosult a Nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény, mely szerint az egészségügyi szolgáltatóknál is lehetőség van dohányzóhelyek kijelölésére.

Dr. Fadgyas Erzsébet elmondta, hogy a Népegészségügyi Főosztály támogatni kívánja a jogszabályban foglaltak egészségügyi intézményekben való végrehajtását és felajánlva szakmai támogatását a kórházak főigazgatóival egyeztetett abból a célból, hogy a dohányzóhelyeket a jogszabályban foglaltak szerint tudják kialakítani és a dohányzást kontrolált körülmények közé szorítani. Az egészségügyi dolgozók támogatását és példamutatását kérve a főosztály készített egy tájékoztatót is a szakemberek részére.

Ugyancsak készült egy tájékoztató a betegek és látogatóik számára, abból a célból, hogy bemutatva a dohányzás káros hatását a beteg szervezetre, betegtársaikra tekintettel támogassa a dohányzás visszaszorítását az egészségügyi intézményekben. A tisztifőorvos előrevetítette azt is, hogy a jogszabály betartását a járási népegészségügyi osztályok rendszeresen ellenőrizni, a szabálysértőket szankcionálni fogják.

Ezt követően a megyei vezető ápoló vezetésével ápolásszakmai tanácskozás folyt, melynek keretében megegyezés születet arról, hogy a főnővérek a 2016. évi feladatokat, témákat intézményi szinten fogják, az adott ellátási forma figyelembevételével, tovább gondolni. Megfogalmazták azt is, hogy a magasan kvalifikált szakdolgozók betegágy melletti létszám hiányával terhelt a rendszer.

Az értekezlet zárógondolataként megfogalmazták, hogy Somogy megye főnővérei és ápolás-menedzsmentje elkötelezetten támogatja, hogy a betegutak rendszerébe beépüljön az egészséget támogató tanácsadás, nagyobb figyelmet kapjon a betegedukáció. Vállalták, hogy a Megyei Egészség Fórum munkájában - a munkatervben szereplő vállalás szerint - részt vesznek.

A megyei vezető ápoló kiemelte, hogy a kórház olyan jelentős szakmai környezet, melynek hangsúlyosan szerepet kell vállalnia abban, hogy a vele kapcsolatba kerülő lakosságcsoportok számára az életminőséget és az egészségtudatosságot befolyásoló ismereteket, üzeneteket eljuttassa, hisz ez része a személyre szabott betegápolásnak. A megfogalmazottak végrehajtásában kérte az ápolásvezetők együttműködését.

A Somogy Megyei Egészség Fórum 2016. éves munkaterve megtalálható a Fórum Facebook oldalán és a Somogy Megyei Kormányhivatal honlapján.