• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gina ismét ölt, ketten kórházban

Regionális hírek Forrás: MTI

Kábítószer-túladagolásban halt meg egy fiatal férfi Debrecenben, ketten kórházban.

Egy fiatal férfi meghalt, ketten pedig életveszélyes mérgezéssel kerültek kórházba szerda hajnalban, miután egy debreceni lakáson a GHB, más néven Gina tudatmódosító szerből fogyasztottak - tájékoztatta a mentőszolgálat és a rendőrség az MTI-t. A huszonéves fiatalokkal volt egy negyedik társuk is, ő beszélt az esetről a mentőknek. A halálos mérgezés pontos okát a toxikológiai vizsgálatok fogják kideríteni - közölte Pápai György, a regionális mentőszolgálat vezetője.

Kovács Károly rendőr százados, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálatának munkatársa elmondta: a debreceni Gyergyó utcai lakásban a mentőknek újra kellett éleszteniük az egyik fiatalt. Őt és társát életveszélyes állapotban szállították kórházba, a harmadik férfi életét már nem tudták megmenteni.

Az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese az MTI megkeresésére azt mondta: az egyik fiatalt a Debreceni Egyetem II. számú belgyógyászati klinikájára, a másikat a debreceni Kenézy kórházba szállították. A rendőrség az eset körülményeit szakértők bevonásával vizsgálja. Az MTI a rendőrségtől megtudta: az újraélesztett férfi állapotát időközben sikerült stabilizálni, de ő továbbra is életveszélyes állapotban fekszik a klinikán. A mérgezést szenvedett másik fiatalt azonban időközben kiengedték a kórházból, rendőrségi kihallgatása megkezdődött. Kovács Károly százados azt is elmondta, hogy a fiatalok a kábítószer mellett alkoholt is fogyasztottak.

A GHB, más néven Gina jogilag kábítószernek minősül, ezért tiltólistára került; fogyasztása a törvényi előírásoknak megfelelően szankciókkal jár - mondta Zacher Gábor toxikológus. A "dizájner" drogok elnevezés abból ered, hogy egy már tiltólistán szereplő szer kémiai szerkezetének módosításával olyan anyagot hozzanak létre, amelynek hatása megegyezik az eredetiével, viszont a listán még nem szerepel, azaz fogyasztása nem tiltott.

A toxikológus hangsúlyozta: a "party" drog nem szakmai kifejezés, mindössze a szer fogyasztásának módjára utal, mivel a fiatalok leginkább szórakozás közben használják - ilyen lehet például a marihuána és a különböző dizájner drogok is. Abban az esetben, ha ezek az anyagok tiltólistára kerülnek, kábítószerré válnak.
A GHB színtelen, olajszerű folyadék, de megtalálható por és kapszula formájában is, eredetileg altatóként alkalmazták.

A toxikológus szerint a dizájner drogok veszélye abban rejlik, hogy nagy számban és gyors változásokkal kerülnek piacra. Január 1-jétől kilenc új szer került a kábítószerek tiltólistájára. Zacher doktor korábban elmondta: elsősorban az internetes kereskedelem visszaszorítását segíti majd az úgynevezett C lista, amelynek az a lényege, hogy nem konkrét szereket, hanem az alapvegyületeket tiltja be.