• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hasfájós gyerekek: keresik a fertőzés okát

Regionális hírek Forrás: MTI

Feltehetően nem élelmiszertől betegedett meg tizenöt gyerek a balatonakali táborban. (Frissítve!)

A tábor bejárata

A tüneteket és az esetek számát tekintve nem valószínű, hogy étel, élelmiszer okozta a tizenöt gyerek megbetegedését Balatonakaliban; a Dörgicsei úti táborból, ahol száznyolcvanheten üdültek, újabb megbetegedést nem jelentettek - mondta a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve járványügyi osztályának vezetője az MTI érdeklődésére szombaton.

Pápai Enikő közölte: a kisdiákok többségénél hányás fordult elő, hárman pedig hasmenésre panaszkodtak. A mentők a tíz-tizenkét éves gyerekek közül tizenegyet a veszprémi, négyet az ajkai kórházba szállítottak.

Hozzátette: a hatóság munkatársai a helyszínen járványügyi vizsgálatot végeztek. Mivel azonban a laboreredmények még nem állnak a rendelkezésükre, az ételmérgezést sem lehet teljes bizonyossággal kizárni. A vírusos vagy egyéb bakteriális eredetű megbetegedés kimutatásához további laborvizsgálatok szükségesek, ezek eredménye leghamarabb hétfőn lesz ismert - mondta.

Az ifjúsági táborból autóval és autóbusszal vittek haza gyerekeket. Fotók: MTI - Nagy Lajos.

A szombat délelőtt kórházba került gyerekek állapota a kezelőorvosok tájékoztatása szerint kielégítő, vannak akiket már szombat este hazaengedhetnek. A tábort nem kellett bezárni - jegyezte meg. A két turnusváltás közötti kötelező fertőtlenítést után az üdülőbe délután újabb csoport érkezett.

Leitold József megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgató elmondta: a hatóság munkatársai a helyszínen próbálják kideríteni, hogy étel okozhatta-e a megbetegedéseket. A levett ételmintákat budapesti laborba küldik vizsgálatra, az eredményre átlagosan kettő-öt napot kell várni. A jelenleg is tartó higiéniai szemlén azt is megvizsgálják, hogy a tábor konyhája vétett-e súlyos konyhatechnológiai hibát - tette hozzá Leitold József.

Már csak három gyermek van kórházban abból a tizenötből, akit egy Balatonakali táborból szombaton vittek be hányás és hasi panaszok miatt; vasárnap várhatóan ők is hazamehetnek - mondta a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve járványügyi osztályának vezetője az MTI-nek vasárnap.

Pápai Enikő közlése szerint az ajkai kórházból már szombaton hazaengedték az ott ápolt négy kisgyermeket, a veszprémi kórház gyermekosztályán még hárman vannak. Hozzátette: a megbetegedések pontos okáról még nincs információja, a laboratóriumi vizsgálatok eredménye leghamarabb hétfőn lesz ismert. Az továbbra sem valószínű, hogy ételtől betegedtek meg a gyerekek.

A Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház gyermekgyógyászati osztályának ügyeletes orvosa azt közölte, hogy a gyermekek nagy része infúziós kezelésre szorult, de még az osztályon lévők is jól vannak.