Az intézményeket ellátó konyha ételeiben a vizsgálatok során több veszélyes kórokozót is találtak.
Összesen 27 ember került kórházba két pest megyei idősotthonból szalmonella fertőzés miatt július végén. S bár eleinte az egyik intézmény tagadta, hogy nála is előfordultak hasmenéses megbetegedések, végül kiderült, hogy összesen 48-an fertőződtek meg ugyanannak a konyhának az ételeitől.
Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) első beszámolója szerint csak egy intézmény volt érintett: az idősotthonban július 18-20. között 27-en betegedtek meg. Tüneteik: hasmenés, hasgörcs, elesettség, néhány betegnél láz. Közülük 24 betegnél kórházi ellátás vált szükségessé. Az otthont ellátó főzőkonyha más intézményeket is ellát, az OEK úgy tudta ott nem történtek megbetegedések.
Aztán kiderül t az enterális járvány egy másik idősotthont is érintett. Az első járványügyi vizsgálat során az utóbbi intézményben tagadták, hogy fertőzéses eredetű hasmenéses megbetegedések fordultak volna elő. Azonban a kórházba került betegek székletmintáinak mikrobiológiai vizsgálata kimutatta a két szociális intézményben történt megbetegedések összefüggését. Az ismételt járványügyi vizsgálat megállapította, hogy július 18-23. között a két idősotthonban összesen 48 fő (42 gondozott és 6 dolgozó) betegedett meg. Közülük 27 beteg (24 gondozott és 3 dolgozó) kórházba is került.
A bakteriológiai vizsgálatok 24 beteg székletmintájából Salmonella Enteritidis (S. Enteridis) tenyészett ki. A NÉBIH élelmiszer-mikrobiológiai vizsgálatai a „rántott zöldség tartásmártással" és az ananászleves S. Enteritidis szennyezettségen kívül számos más étel fertőzöttségét igazolták (Bacillus cereus, koaguláz pozitív Staphylococcus, E.coli és coliform baktériumok). Hét törlékmintából (tisztasági minta) kettő esetében a laboratórium NHE toxint termelő Bacillus cereus törzs jelenlétét igazolta. A vizsgálatok még nem zárultak le. Az epidemiológiai statisztikai vizsgálat első eredményei is több étel közvetítő szerepére utalnak.