• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Idén ezek lettek az egyetem borai

Regionális hírek Forrás: Semmelweis Egyetem

Négy borvidék hat bora nyert a Semmelweis Egyetem Bora országos borversenyen.

A tokaji, a szekszárdi, a villányi és a Balatonfüred-csopaki borvidékről érkeztek a Semmelweis Egyetem Bora 2014 országos borverseny győztes borai. Az elismeréseket ünnepélyes keretek között csütörtökön adták át a Semmelweis Szalonban. A Semmelweis Egyetem idén ötödik alkalommal hirdette meg országos borversenyét. Az évszázados hagyományokkal és hírnévvel rendelkező tudományos intézmény feladatának érzi a magyar borkultúra, és ezen belül a fiatal magyar borászok támogatását - tudatta az intézmény honlapján megjelent beszámoló.

A borversennyel a 45 évnél fiatalabb tehetséges, minőség iránt elkötelezett magyar borászoknak kíván bemutatkozási lehetőséget biztosítani, a nyertes borok pedig a „Semmelweis Egyetem Bora" címet viselhetik egy éven keresztül. A nyertes borokat az intézmény egy éven keresztül reprezentációs célokra használhatja, illetve felszolgálhatják az egyetem különböző rendezvényein. A borverseny házigazdája, Dr. Veres Gábor, az I Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese volt.

Dr. Gál János, általános és klinikai rektorhelyettes az ünnepélyes díjátadón arról beszélt, hogy nagy megtiszteltetés számára, hogy ő nyithatja meg a rendezvényt az egyetem vezetése nevében. Felidézte, hogy negyven éves koráig nem ivott bort, pedig az édesapja és nagyapja szőlősgazda-bortermelő. Viszont amikor klinikaigazgató lett, úgy gondolta, itt az ideje megismerkedni ezzel a területtel. Édesapjától hallotta azt is, hogy a borban 22 vitamin van. Szívprotekcióval foglalkozom, ott találkoztam azzal, hogy kis mennyiségben a bornak szívvédő hatása van, aminek komoly irodalma is van – tette hozzá a rektorhelyettes.

Miért érdemes fogyasztani a bort? – idézte Dr. Rohály Gábor neves borszakértő egy bórkóstolásról szóló tananyagban feltett kérdését Dr. Fejérdy Pál, a zsűri elnöke. Mint mondta, a borakadémikus – aki egyébként a Semmelweis Egyetemen Fogorvostudományi Karán végzett – úgy vélte, „éppen e kérdés megválaszolásához kellenek a kóstolási ismeretek: hogy válogassunk, hogy igényeink legyenek, hogy megismerjük a bort". Kitért arra: a versenyre 14 borvidék 116 borával neveztek. A Semmelweis Egyetem Borát, ahogyan a korábbi években, most is egy szakmai borverseny keretében, öt kategóriában választotta ki az egyetem munkatársaiból, minősített borbírákból valamint szakújságírókból álló zsűri. A bírálat a nemzetközileg ismert és elfogadott pontrendszer alapján zajlott – közölte.

A Semmelweis Egyetem Bora 2014 országos borverseny szakmai tanácsadója Sánta Zoltán, a Borkollégium lektora volt, aki kihívásnak nevezte a feladatot. Szavai szerint voltak pillanatok, amikor irigyelte a zsűrit, bizonyos kategóriákban ugyanis olyan kimagasló minőségű borok érkeztek a versenyre. Természetesnek tartja, hogy sokkal több fehérbort neveztek, mint vöröset, mert ez tükrözi a magyar borászatot. Külön öröm volt számára, hogy találkozott olyan pincészetekkel, amelyeket korábban nem ismert. Ugyancsak örült annak, hogy nagy és kifejezetten kis borászatok is küldtek borokat a versenyre. Bízom benne, hogy ez a 116 bor méltán reprezentálta Magyarországot és a következő évben még több tétel érkezik a versenyre – fűzte hozzá.

Borok és nyertesek a teljes beszámolóban