• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Innovatív implantátumokat fejlesztenek Debrecenben

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu
Innovatív implantátumokat fejlesztenek Debrecenben

Az innovatív implantátumokat már nem csavarok tartják, hanem teljesen összeépülnek a csonttal.

Egyedi tervezésű, 3D-nyomtatóval előállítható titán csontpótlásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetemen. Az innovatív implantátumokat már nem csavarok tartják, hanem teljesen összeépülnek a csonttal. Az egyedülálló, négyéves kutatás-fejlesztési program során a Debreceni Egyetem Ortopédiai Klinikájának és Informatikai Karának részvételével olyan anyagszerkezetet szeretnének kifejleszteni, amely a jelenleginél magasabb szinten elégíti ki a fémből készült csont- és ízületpótló implantátumokkal szemben jelentkező egyre fokozottabb igényeket - számolt be róla az egyetem sajtóirodája az intézmény honlapján.

- A kutatás egyik nagyszerűsége, hogy ipari partnerekkel együttműködve olyan piaci értéket képviselő termék jöhet létre, amely kifejezetten a betegek érdekeit szolgálja és egy konkrét klinikai probléma javítására irányul – fogalmazott Németh Norbert, az Általános Orvostudományi Kar oktatási dékánhelyettese a projekt október 20-ai nyitórendezvényén. A 1,6 milliárd forintból megvalósuló GINOP-pályázatban a Debreceni Egyetem mellett a Nyíregyházi Egyetem és a Kereken-Pálya Kft. vesz részt, a konzorcium vezetője a Varinex Zrt.

- Az együttműködés nagy előrelépést jelent, hiszen lehetőségünk lesz olyan egyedi tervezésű titán implantátumok 3D nyomtatására, amelyeket a Klinikai Központban fel is használhatunk a műtétek során. A szolgáltatás egyedülálló, mert Európában is csak egy-két helyen elérhető – hangsúlyozta Csernátony Zoltán, a projektben résztvevő Ortopédiai Klinika igazgatója.

A professzor kiemelte: cél, hogy olyan implantátumokat tudjunk készíteni, amelyeket nem csavarok és egyéb műszaki megoldások tartanak, hanem összeépülnek a csonttal.

Az projekt vezető szakemberei az eseményen beszámoltak a kitűzött célokról: tervezett állatkísérletek és képfeldolgozási technológiák alkalmazásával a titán alapú fémimplantátumok olyan rácsos szerkezetét szeretnék megalkotni, amely minden eddig ismert megoldásnál jobban biztosítja azt, hogy a csontpótlás teljesen beépüljön a szervezetbe. Kiemelt feladatként fogalmazták meg, hogy a jelenleginél lényegesen idő- és költséghatékonyabb módszerekkel állítsanak elő olyan csontpótlásokat, melyek az emberi szervezet számára magasabb fokú biokompatibiltást és biofunkcionalitást jelentenek, gyorsabb gyógyulás és jelentősen hosszabb idejű használhatóság mellett.

Legolvasottabb cikkeink