• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Január 1-től megszűnt a főváros két detoxikálója

Regionális hírek Forrás: hirado.hu

Ezentúl az ittas betegek ellátása az öt budapesti sürgősségi osztályhoz tartozik.

Január 1-től megszűnt a főváros két detoxikálója, ezentúl a sürgősségi osztályokra viszik az alkoholmérgezetteket. A változás jobb ellátást jelenthet majd a pácienseknek - adta hírül a Kossuth Krónika.

A korábbi évek átlagát hozta a mostani szilveszteren a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiája: január 1-én reggelig 69 embert szállítottak be, több mint kétharmadukat alkoholmérgezés miatt – mondta el a Krónikának Zacher Gábor főorvos. A szakember hozzátette, a beszállítottak körülbelül fele 18 év alatti volt. Zacher Gábor szerint azok a szerencsésebbek, akik ha berúgnak, nem egy bozótban, elfeküdve ébrednek, illetve nem rabolják ki őket, vagy nem lesznek másfajta bűncselekmény áldozatai, hanem bekerülnek a kórház védett környezetébe, ahol az egészségügyi állapotukon is lehet javítani.

A főorvos hozzátette, munkájukban döntő változást hozott, hogy január 1-én reggel 8 órától bezárt a két fővárosi detoxikáló állomás. Ezentúl az ittas betegek ellátása az öt budapesti sürgősségi osztályhoz tartozik, a súlyos alkoholmérgezettek és a 14-18 év közötti páciensek kezelése pedig a Péterfy Sándor utcai Kórház feladata.

Zacher Gábor szerint ez üdvözlendő pozitív változás. Hozzátette, a detoxikálókban eddig pszichiáterek látták el a súlyosan ittas embereket, holott a részegség etanol okozta mérgezés, ami nem pszichiátriai, hanem sürgősségi feladat.

Érvel az államtitkárság
Az alkoholmérgezéses betegeket ez évtől a sürgősségi osztályokon látják el - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága is szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint ezen betegek "biztonságos, a korszerű egészségügyi ellátás szempontjait gondosan figyelembe vevő ellátása" a sürgőségi osztályokon biztosítható, ahol az egyéb betegségek gyorsan, hatékonyan kizárhatóak, illetve szükség szerint elláthatóak.

Ezért januártól azokat a betegeket, akiket Budapesten detoxikálóba szállítottak, mostantól az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Budapest és Pest megyére meghatározott beutalási rendje szerint látják el. Kiemelték ugyanakkor, hogy a súlyos alkoholmérgezéseket továbbra is a Péterfy kórház klinikai toxikológiai osztályára kerülnek.

Az államtitkárság közölte, hogy a detoxikálók bezárása egy-két százalékkal emelheti a sürgősségi osztályok napi betegforgalmát.

Az egészségügyi ellátórendszerben a szakmai minimumfeltételek kialakítását a sürgősségi szakma tekintetében is több mint 12 hónapos előkészítő munka előzte meg - írták. Az új rendelet "finomhangolása" folyamatban van. Mint írták: mindent megtesznek "annak érdekében, hogy a szakmai minimumfeltételek biztosítása valamennyi egészségügyi intézményben megtörténjen, s ehhez az intézmények számára rendelkezésre álljanak a megfelelő erőforrások". Ez alól természetesen nem kivétel az ittas emberek sürgősségi ellátása sem - tették hozzá.

A témáról az Elitmeden

Legolvasottabb cikkeink